Nederland in “milde” economische recessie: ING-econoom


Nederland verkeert in een milde economische recessie, zegt ING-hoofdeconoom Marieke Blom. Bedrijven als Philips en Aldel kondigen ontslagen aan, de werkloosheid stijgt voor het eerst in twee jaar en het consumenten- en producentenvertrouwen keldert. “Ik denk dat we het omslagpunt gepasseerd zijn en in een milde recessie zitten”, zegt Blom tegen Nieuwsuur.

Verschillende economische indicatoren staan ​​in het rood, legt Blom uit. “Het eerste waar we naar kijken, is wat consumenten op dit moment doen,” zei ze. ING controleert pintransacties om te zien hoe de consumentenbestedingen zich ontwikkelen.

In het tweede kwartaal stegen de uitgaven na de corona-lockdown in het eerste kwartaal. “Maar in het derde kwartaal zien we dat de consumentenbestedingen weer wat lager uitvallen.” Op basis van lagere bestedingen en prijsstijgingen schat Blom dat de consumentenbestedingen in het derde kwartaal met zo’n 1,5 procent zijn gedaald. “Normaal gesproken vallen we als economen al van onze stoel als er in een kwartaal een verandering van 1 procent is”, zegt Blom. “Dit betekent voor ons een significante verandering in de economische omstandigheden.”

Lees ook:  Recruiters worstelen om mensen te overtuigen om weer de arbeidsmarkt te betreden

Ook het consumentenvertrouwen keldert. “Het staat nu echt op een historisch dieptepunt. Het is nog nooit zo laag geweest. Dit gaat over de vraag: ben je bereid iets te kopen of te verkopen? Mensen zeggen nu: ik kan het me niet veroorloven omdat alles duurder wordt en mijn inkomen niet evenredig stijgt.”

Een andere indicator is hoe het met bedrijven gaat. “We vragen bedrijven hoeveel bestellingen ze de afgelopen maanden hebben ontvangen”, zegt Blom. Samen met de consumentenbestedingen meldden bedrijven dat de bestellingen in het tweede kwartaal stegen, maar in het derde daalden. “Als we wat beter naar de data kijken, zien we dat de bedrijven die het moeilijk hebben vooral maakbedrijven zijn, die veel energie nodig hebben.”

Blom omschrijft de recessie als “mild” omdat sommige indicatoren het ook goed doen. “Zo staat de werkgelegenheid nog steeds op een hoog niveau. Maar de toekomst is erg onzeker: het heeft bijvoorbeeld te maken met wat voor winter we gaan krijgen en of het gas nog duurder wordt’, zegt Blom. “We weten niet echt of het zich verder zal ontwikkelen tot een sterke recessie.”

Lees ook:  Nederland voert strengere advertentieregels in voor influencers

Plaats een reactie