Nederland heeft niet langer het beste pensioenstelsel ter wereld


Het Nederlandse pensioenstelsel doet het nog beter dan vorig jaar, maar toch verloor Nederland de titel van het beste pensioenstelsel ter wereld aan IJsland, meldt RTL Nieuws op basis van een overzicht van Mercer.

Nederland en Denemarken zijn al bijna tien jaar nek-aan-nek voor de top van de Mercer-ranglijst. Vorig jaar stond Nederland op de eerste plaats en Denemarken op de tweede. Dit jaar namen beide landen een stap terug om plaats te maken voor nieuwkomer IJsland aan de top. Het eerste jaar dat Mercer IJsland op de ranglijst plaatste, komt het land “verreweg binnen”, zegt pensioenexpert Marc Heemskerk van Mercer tegen RTL.

Het IJslandse pensioenstelsel scoort beter dan Nederland’ omdat IJsland meer 55-plussers heeft die nog werken, legt Heemskerk uit. “Als je werkt, kun je meer pensioen voor jezelf opbouwen en bijdragen aan de AOW, die we AOW noemen. Als je niet werkt, betaal je ook geen AOW-premie.” Ook de schuldenlast van huishoudens in IJsland is wat lager dan in Nederland. Daardoor hoeven IJslandse gepensioneerden minder schulden af ​​te betalen en kunnen ze meer geld aan andere dingen uitgeven. IJsland heeft ook een gunstigere bevolkingsstructuur, met binnenkort meer inwoners die AOW-premies betalen, zei Heemskerk.

Lees ook:  Nederland kwetsbaar voor boycot Russische energie: Planbureau

“Ons pensioenstelsel blijft goed scoren in vergelijking met andere landen”, vult Heemskerk aan. “We zijn een van de slechts drie landen ter wereld die een A scoren.” Omdat de aandelenkoersen al geruime tijd stijgen en de marktrentes ook aantrekken, is de dreiging van pensioenkortingen de meeste grote fondsen gepasseerd, zei hij. “Er zijn zelfs pensioenfondsen die de pensioenen gaan verhogen, dus ik zie voorzichtig wat zonneschijn.”

Plaats een reactie