Nederland heeft inderdaad 63.000 leegstaande woningen: Fact Check

Image source - Pexels.com


Tijdens een bijeenkomst in Den Haag in februari stelde GroenLinks-leider Jesse Klaver dat er in Nederland zo’n 63.000 woningen leegstaan. Als oplossing voor het leegstandsprobleem stelde hij een leegstandsbelasting voor, vergelijkbaar met een belasting die in Vancouver, Canada wordt geheven. Daar verlaagde de belasting de leegstand met 25 procent. Uit onderzoek van ANP, Nieuwscheckers en Pointer blijkt dat de beweringen van Klaver kloppen.

Op 20 februari van dit jaar hield GroenLinks een bijeenkomst in Den Haag over de wooncrisis. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert de partij diverse bijeenkomsten over belangrijke maatschappelijke thema’s. Jesse Klaver sprak in Den Haag. “Er is ontzettend veel leegstand. In Nederland staan ​​zo’n 63.000 woningen leeg”, zegt hij. De GroenLinks-leider illustreerde de omvang van het probleem met een vergelijking. “Dat is alsof de hele gemeente Leeuwarden al meer dan een jaar niet wordt bewoond. En dat terwijl zoveel mensen op zoek zijn naar een huis.” Volgens GroenLinks is de oplossing voor dit probleem een ​​leegstandsheffing. “We weten al dat dit werkt! De stad Vancouver heeft al drie jaar leegstandsbelasting. En als gevolg daarvan is de leegstand met 25 procent gedaald.”

Het CBS heeft op 26 november 2021 de Nationale Leegstandmonitor gepubliceerd. Deze heeft inzicht gegeven in de leegstand van woningen en niet-woningen in alle gemeenten, wijken en buurten in Nederland. Volgens deze cijfers (gemeten op 1 januari 2021) staan ​​in Nederland al een jaar 63.170 woningen leeg. Uit andere gegevens van het CBS blijkt dat de gemeente Leeuwarden op 1 januari 2021 63.067 woningen telde, dus de vergelijking gaat op.

Vancouver introduceerde in 2017 de Empty Homes Tax, gericht op het tegengaan van vastgoedspeculatie en buitenlands eigenwoningbezit. Bij de invoering moesten huiseigenaren 1 procent belasting betalen over leegstaande woningen. De belasting is nu verhoogd naar 3 procent. Uit een rapport over de effecten van de invoering van de belasting in december 2021 blijkt dat het aantal leegstaande woningen tussen 2017 en 2020 met 26 procent is gedaald.

Deze factcheck was onderdeel van een samenwerkingsproject tussen ANP, Pointer en Nieuwscheckers. Dit project heeft als doel om in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen verklaringen en beweringen op feitelijke juistheid te controleren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?