Nederland heeft 91 vrijstellingen verleend voor sancties tegen Rusland


De Nederlandse regering heeft 91 vrijstellingen van sancties tegen Rusland afgegeven sinds het land eind februari Oekraïne binnenviel, meldt RTL Nieuws na overleg met de ministeries.

De ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken, Financiën, Infrastructuur en Onderwijs mogen ontheffingen op sancties verlenen om “in specifieke gevallen enige flexibiliteit mogelijk te maken”, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de omroep.

In april verbood de Europese Unie schepen die onder Russische vlag varen uit Europese havens. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verleende ontheffingen zodat 34 schepen toegang kregen tot Nederlandse havens, bijvoorbeeld omdat ze belangrijke lading als aluminium en voedsel vervoerden.

Het ministerie van Klimaat en Energie, dat onder Economische Zaken valt, heeft 25 ontheffingen afgegeven voor Nederlandse organisaties om nog energie te krijgen van voormalige Gazprom-bedrijven. De ontheffingen helpen 150 bedrijven en organisaties, waaronder gemeenten, scholen en waterschappen, zegt het ministerie tegen de omroep.

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, dat onder Buitenlandse Zaken valt, heeft 18 ontheffingen verleend aan 13 organisaties op “humanitaire gronden” voor samenwerking tussen de EU en Rusland in “puur civiele zaken”. Buitenlandse Zaken gaf één ontheffing af zodat een bedrijf nog een betaling uit Rusland kon ontvangen.

Lees ook:  Luchtvaartmaatschappijen boos dat ze te maken krijgen met veel hogere start- en landingsgelden op Schiphol

En het ministerie van Financiën heeft 13 vrijstellingen verleend voor bevroren tegoeden of goederen die onder het sanctieregime vallen.

Plaats een reactie