Nederland gereguleerd cannabisexperiment weer uitgesteld

Image source - Pexels.com


Nederland experiment met gereguleerde cannabisteelt heeft weer vertraging opgelopen. Het proces gaat pas in het tweede kwartaal van 2023 van start, stellen ministers Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Het oorspronkelijke plan was om in 2020 gereguleerde cannabis te gaan verkopen. Dat werd toen uitgesteld naar de tweede helft van 2022 en nu naar volgend jaar.

Volgens de ministers duurt het langer dan verwacht om op het punt te komen “wanneer de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit” van de legaal geteelde cannabis voldoende is om de deelnemende coffeeshops van voldoende voorraden te voorzien. Ze verwachten dat dit punt op zijn vroegst in de eerste helft van volgend jaar wordt bereikt.

Het selecteren van de telers duurt “langer dan verwacht en verschillende telers hebben problemen om een ​​locatie te krijgen”, schreven de ministers. Tot nu toe zijn acht van de tien telers die deelnemen aan het experiment geselecteerd. “De verwachting is dat binnenkort ook de negende en tiende teler worden geselecteerd.”

De ministers hopen nu in het tweede kwartaal van 2023 te kunnen starten met de “overgangsfase” van het experiment. In deze fase gaan deelnemende coffeeshops zowel gereguleerde als gedoogde cannabis verkopen. Zes weken later begint het experiment in volle kracht, met deelnemende coffeeshops alleen cannabis van aangewezen telers. Het experiment duurt vier jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?