Nederland gaf vorig jaar 16 miljard uit aan fossiele brandstoffen in Rusland

Image source - Pexels.com


Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren vorig jaar de meeste importen uit Rusland fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Deze categorie was goed voor 87 procent van alle goederen die Nederland uit Rusland haalde.

Ook haalde Nederland metalen als nikkel en koper uit Rusland. De totale waarde van de invoer bedroeg 18,4 miljard euro. De invoer verdubbelde bijna ten opzichte van 2020, wat deels kan worden verklaard door meer economische activiteit in vergelijking met het eerste jaar van de coronaviruspandemie.

Maar ook de stijgende olie- en gasprijzen vorig jaar speelden een belangrijke rol. Nederland was in 2021 de zesde exporteur van Russische goederen.

De Nederlandse export naar Rusland bedroeg 6,6 miljard euro, waarvan 4,1 miljard euro in Nederland. Medicijnen, wegvoertuigen en bloemen behoorden tot de belangrijkste goederenstromen naar het land.

Wederuitvoer –– de export van eerder in Nederland geïmporteerde producten –– omvatte elektronische schakelingen, telefoons en medicijnen. Nederland was qua exportomvang de achtste handelspartner van Rusland.

De invoer uit Oekraïne overschreed vorig jaar voor het eerst de grens van 2 miljard euro. Nederlandse bedrijven importeren voornamelijk plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie en maïs uit het land. Oekraïne is de belangrijkste leverancier van Nederland voor dit landbouwproduct.

Vorig jaar bedroeg de export naar Oekraïne 1,2 miljard euro, slechts 0,2 procent van de totale Nederlandse export. Geneesmiddelen, bloemen en planten, cacao, computers en mobiele telefoons waren de belangrijkste categorieën, maar samen goed voor niet meer dan een derde van de exportwaarde naar het land. Dit geeft aan dat er volgens het CBS een breed scala aan producten vanuit Nederland naar Oekraïne wordt verscheept.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?