Nederland gaat nep online reviews verbieden

Image source - Pexels.com


Het kabinet is van plan om vanaf volgend jaar nep-consumentenbeoordelingen bij webwinkels en -platforms te verbieden, blijkt uit een wetsvoorstel van minister Stef Blok van Economische Zaken. Het streven is om het wetsvoorstel eind mei 2022, conform een ​​Europese richtlijn, in te voeren om consumenten overal in de Europese Unie dezelfde bescherming te bieden.

Volgens het wetsvoorstel moeten online handelaren consumentenrecensies verifiëren voordat ze worden gepost, inclusief controleren of de consument die de recensie plaatst een echte persoon is die het product daadwerkelijk heeft gekocht. Het wetsvoorstel verbiedt ook om iemand anders te betalen om neprecensies te plaatsen.

Ook zullen webwinkels consumenten moeten informeren of ze bijvoorbeeld een gepersonaliseerde prijsofferte krijgen, omdat een algoritme bijhoudt wat ze in het verleden hebben gekocht of welke websites ze hebben bezocht. En het zal illegaal zijn om zoekresultaten weer te geven zonder duidelijk te maken dat het betaalde advertenties zijn of dat er is betaald om een ​​hogere positie te krijgen. Ook moeten webwinkels duidelijk maken wie verantwoordelijk is voor de bezorging en afhandeling van retouren – de verkoper of het platform – zodat consumenten weten met wie ze contact kunnen opnemen bij problemen.

De nieuwe regels zijn in alle EU-lidstaten hetzelfde. Bedrijven die zich niet aan de nieuwe regelgeving houden, kunnen in een of meer EU-lidstaten een boete krijgen van minimaal 4 procent van de omzet van het bedrijf in het betreffende land.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?