Mondkapjes vanaf maandag niet meer aanbevolen op Europese vluchten


Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart van de Europese Unie (EASA) zullen mensen in vliegtuigen niet langer aanbevelen om gezichtsmaskers te dragen. Het advies, dat van kracht is sinds de uitbraak van de coronaviruspandemie, loopt maandag af. De organisaties zijn ook van mening dat de andere coronavirusregels die luchtvaartmaatschappijen in de weg staan, kunnen worden versoepeld.

Dat kan nu omdat het leeuwendeel van de Europese inwoners is ingeënt tegen Covid-19 of hersteld is van een besmetting met het coronavirus, aldus de organisaties. Het advies is niet bindend, dus passagiers kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillende regels tegenkomen. In Nederland blijft een officiële gezichtsmaskerverplichting bestaan, maar luchtvaartmaatschappijen hebben weken geleden in het land besloten dat ze de regel niet langer zullen handhaven vanwege de toegenomen verwarring over veranderend beleid en conflicten tussen cockpitbemanningen en passagiers.

Het gezichtsmasker blijft een van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen het coronavirus, benadrukten het ECDC en EASA. Passagiers dienen ook rekening te houden met de gezondheid en gemoedsrust van hun reisgenoten en een mondkapje te dragen als ze bijvoorbeeld constant moeten niezen of hoesten.

Lees ook:  Huis met hakenkruizen, nazi-beelden op Funda

Wie naar een bestemming vliegt waar mondkapjes nog steeds verplicht zijn in het openbaar vervoer, moet er ook een blijven dragen in het vliegtuig, adviseerden de Europese diensten. Kwetsbare passagiers doen er ook verstandig aan om een ​​mondkapje te blijven dragen en waar mogelijk een veilige fysieke afstand van anderen te bewaren.

Plaats een reactie