Ministers begrijpen lockdown-problemen, maar burgemeesters moeten Covid-regels handhaven

Image source - Pexels.com


Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken begrijpt dat burgemeesters een oogje dicht willen knijpen voor ondernemers die de coronaregels overtreden. “Aan de andere kant hebben we in het belang van de volksgezondheid samen de regels afgesproken.”

Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de coronaregels. Meerdere burgemeesters gaven aan zaterdag een oogje dicht te knijpen voor winkels en horeca. Ze zien het als een vreedzame demonstratie tegen de harde lockdown die sinds 19 december horecagelegenheden, niet-essentiële winkels en contactberoepen heeft gesloten. De burgemeesters die de 25 veiligheidsregio’s voorzitten, waren het erover eens dat het volgen van de geldende coronavirusregels altijd het voorbeeld moet blijven waardoor ze leiden.

Toch mochten winkeliers, kroegeigenaren en restauranthouders in Valkenburg vrijdag hun deuren openen. “Het laat zien dat ondernemers het momenteel moeilijk hebben”, zegt Bruins Slot (CDA). “Ik begrijp dat.” Ze begrijpt “dat burgemeesters proberen op te komen voor hun ondernemers. Aan de andere kant hebben burgemeesters ook een belangrijke taak op het gebied van handhaving.” Volgens de minister proberen burgemeesters een balans te vinden.

Minister van Justitie Dilan Yesilgoz zorgde eerder deze week voor ophef toen ze zei dat extra handhaving niet veel zou opleveren als sommige ondernemers hun deuren tegen de regels willen openen. Kamerleden vroegen om opheldering. “Natuurlijk moet er worden gehandhaafd”, zei de VVD-minister vrijdag.

Over Valkenburg zei Yesilgoz dat ze hoopt dat de burgemeester “lokaal de beslissing zal nemen” over handhaving en controle. “Het is niet zo dat we dat vanuit Den Haag voorschrijven.” Ook hoopt ze dat er “een goed gesprek” komt.

Het kabinet heeft nog geen officieel besluit genomen over het verlengen of versoepelen van de huidige lockdown. Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geven vrijdagavond een persconferentie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?