Minder winkels met enorme kortingen voor Black Friday


Black Friday-koorts lijkt af te nemen in Nederland. Minder winkels gaan dit jaar forse kortingen aanbieden, meldt NU.nl op basis van een onderzoek van brancheorganisatie INretail. Black Friday valt dit jaar op 25 november.

“We horen van een keten die vorig jaar 30 procent korting gaf op alles dat ze dit nu nog maar op één artikel gaan doen”, aldus een woordvoerder van INretail. De afgelopen jaren begon het uitverkoopseizoen voor Sinterklaas en Kerstmis direct na Black Friday en hebben winkels geen trek meer in zo’n lang uitverkoopseizoen, legt hij uit. “Het zijn zware jaren geweest door de coronacrisis. Het is beter voor het rendement als de verkoop later begint.”

Ook consumenten zijn dit jaar negatiever door de hoge inflatie. “Ook Black Friday is hierdoor besmet geraakt. Andere dingen zijn belangrijker, de energierekening moet betaald worden.”

De tegenbeweging van de afgelopen jaren tegen de consumentencultuur in het hart van Black Friday, bekend als Green Friday of Bring Back Friday, zal dit jaar plaatsvinden. Zo zijn alle Dille & Kamille-winkels, ook de online, op vrijdag 25 november gesloten. En IKEA looft een beloning uit voor het retourneren van ongewenste artikelen. “

Lees ook:  Nederlandse maatregelen tegen belastingontwijking weinig effect

“Intratuin en andere ketens hebben zich aangesloten bij Green Friday”, aldus de INretail-woordvoerder. Ze zamelen geld in om bomen te planten met verschillende activiteiten zoals sporten in een sportwinkel.

Plaats een reactie