Minder snelgroeiende bedrijven nu pandemie ondernemers treft

Image source - Pexels.comIT-ondersteuningsbedrijven floreerden toen meer mensen thuis werkten. Foto: Depositphotos.com

De pandemie van het coronavirus heeft een dempend effect gehad op de bedrijfsgroei, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het aantal snelgroeiende bedrijven, gedefinieerd als een bedrijf waar het aantal werknemers drie jaar op rij met minimaal 10% groeit, is in 2020 met 17% gedaald.

In totaal kwalificeerden 9.900 bedrijven zich volgens de CBS-definitie als snelgroeiend, inclusief overnames maar geen fusies. Dat is het jaar ervoor 11.800 en dat is het laagste aantal sinds 2016. Bedrijven moeten in het eerste jaar minimaal 10 medewerkers hebben om mee te tellen.

Het probleem was vooral acuut in de horeca, waar 40% minder bedrijven snel groeiden in een jaar waarin de handel hard werd getroffen door lockdown-sluitingen.

Kleine bedrijven met minder dan 50 mensen op de loonlijst hadden de meeste kans om te groeien tijdens de pandemie, terwijl softwareontwikkelaars en kinderopvang de enige sectoren waren met meer snelgroeiende bedrijven in 2020 dan het jaar ervoor. Er was ook veel vraag naar IT-ondersteunende bedrijven als gevolg van thuiswerken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?