Minder leegstaande kantoren omgebouwd tot woningen in 2020

Image source - Pexels.com


In 2020 zijn er minder leegstaande kantoren omgezet in woningen dan een jaar eerder. Met name hierdoor zijn er minder nieuwe woningen die voorheen een andere functie hadden. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Vorig jaar zijn er 10.200 woningen gecreëerd door het verbouwen van kantoren, winkels en andere utiliteitsbouw. In 2018 en 2019 waren dat er meer dan 12.000 per jaar. De daling komt niet alleen doordat er minder woningen zijn verbouwd tot woningen, maar ook doordat deze verbouwingen gemiddeld tot minder nieuwe woningen hebben geleid.

Gebouwen die omgebouwd worden tot woningen betreffen vaak kantoorruimte, in een derde van de gevallen. Maar in 2020 zijn er in vergelijking met een jaar eerder 2.100 woningen minder opgeleverd die voorheen kantoor waren. Meer huizen werden gebouwd in gebouwen die ooit een sociale functie hadden, zoals een school of een sportschool.

De verbouwde gebouwen waren in 2020 goed voor 11 procent van alle nieuw opgeleverde woningen. De meeste nieuwe woningen kwamen uit nieuwbouw. Vorig jaar ging het om bijna 70.000 woningen.

Woningen die voorheen een andere functie hadden, zijn vaak relatief klein. In 2020 hadden dergelijke woningen een gemiddelde oppervlakte van 76 vierkante meter, waar de gemiddelde woning in Nederland 119 vierkante meter is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?