Miljonairs in NL voor zes jaar op rij gestegen

Image source - Pexels.com


Het aantal miljonairs is in 2020 voor het zesde achtereenvolgende jaar gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland nu 278.000 huishoudens met een vermogen van minimaal één miljoen euro. In Bloemendaal en Laren is het percentage miljonairs het hoogst.

Het aantal miljonairshuishoudens is met 24.000 gestegen ten opzichte van 2019. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen een miljoen euro op hun bankrekening hebben staan. De onderzoekers namen ook andere vormen van vermogen mee, zoals de waarde van de eigen woning en aandelen. Ze trokken eventuele schulden af, zoals de hypotheek.

De groep miljonairs groeit sinds 2014. In de voorgaande crisisjaren bleef hun aantal min of meer gelijk. Er zijn nu ruim 100.000 miljonairs meer dan in 2008. Door stijgende prijzen kan een miljonair nu minder kopen dan iemand die net zo rijk is 12 jaar geleden. Als hiermee rekening wordt gehouden, kwamen er 35.000 miljonairs bij.

Het gemiddelde miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1,6 miljoen euro. Dat is 28 keer meer dan het gemiddelde van andere huishoudens.

Miljonairs hebben vaak veel kapitaal in bedrijven, in aanmerkelijk belang of ondernemerskapitaal. Vorig jaar was dit goed voor 45 procent van het vermogen van miljonairs, terwijl 21 procent in hun eigen huis was. Voor de gemiddelde niet-miljonair is het huis verreweg het meest waardevolle bezit.

Een op de vier huishoudens in Bloemendaal en Laren mag zich miljonair noemen, het hoogste aandeel van het land. Deze gemeenten liggen ook in de provincie met het grootste percentage miljonairs, namelijk Noord-Holland. Daarna volgen Utrecht, Zeeland en Noord-Brabant. Deze vermogende groep is relatief de kleinste in Groningen, Flevoland en Limburg.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?