Milieuorganisaties blij met sluiting kolencentrale Rotterdam

Image source - Pexels.com


Het is goed nieuws dat de kolencentrale van Onyx in Rotterdam binnenkort wordt gesloten om Nederland te helpen zijn klimaatdoelen te halen. Dat is de reactie van milieuorganisaties Greenpeace Nederland, Urgenda en Milieudefensie.

“De centrale in Rotterdam staat in de top 10 van grootste uitstoters van Nederland”, zegt Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace Nederland. De organisatie heeft lang gewacht op de sluiting van de elektriciteitscentrale op de Maasvlakte. “We moeten eerlijk zijn. Het heeft veel te lang geduurd. We hadden dit nieuws veel eerder verwacht omdat het al lang duidelijk was hoeveel schade zo’n kolencentrale aanricht aan luchtkwaliteit, gezondheid, natuur en klimaat.” Greenpeace Nederland hoopt dat de centrale binnenkort stopt met stoken en dat de andere drie kolencentrales in Nederland binnenkort ook sluiten.

Ook directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda is blij met het nieuws. Ook zij vindt dat deze beslissing ‘heel lang’ heeft geduurd. “Maar weer een stap in de goede richting. Nog drie te gaan”, zei Minnesma, verwijzend naar de andere drie kolencentrales in Nederland.

Milieudefensie-campagneleider Kirsten Sleven noemde de versnelde sluiting van de kolencentrale ‘uitstekend nieuws’. “Op voorwaarde dat de arbeiders van de kolencentrale worden beschermd.” Milieudefensie zet wel vraagtekens bij de subsidie ​​die de eigenaar van de elektriciteitscentrale ontvangt. “De eigenaar kocht de fabriek in 2019 toen al lang duidelijk was dat het stoken met kolen niet lang zou duren.”

Waarnemend staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) maakte dinsdag bekend dat de planteigenaar maximaal 212,5 miljoen euro krijgt voor het eerder sluiten en afbreken van de installatie. Als aan alle voorwaarden is voldaan, kan de installatie binnen twee maanden worden stilgelegd. De ontmanteling van de centrale duurt maximaal drie jaar.

Aan de subsidie ​​zijn voorwaarden verbonden. Zo moet Onyx Power een sociaal plan opstellen en medewerkers ondersteunen die mogelijk hun baan verliezen. Ook moet de Europese Commissie een definitief antwoord geven dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Ook heeft het kabinet met Onyx afgesproken dat een eerder verleende subsidie ​​voor het meestoken van biomassa wordt kwijtgescholden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?