Mijlpaal emancipatie: kwart hoogleraren Nederlandse universiteiten vrouw

Image source - Pexels.com


Een kwart van de hoogleraren aan Nederlandse universiteiten is vrouw, blijkt uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2021. De Open Universiteit heeft de meeste vrouwelijke hoogleraren. De TU Delft staat onderaan de lijst.

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren noemde het een mijlpaal. Nooit eerder was het aandeel vrouwelijke hoogleraren zo hoog. Vorig jaar was dat 24,2 procent. Nederland zit in Europees perspectief nog steeds in de lagere regionen.

Het netwerk verwacht dat het nog tot 2040 duurt voordat er evenveel mannelijke als vrouwelijke hoogleraren aan de universiteiten werken. Volgens de organisatie is meer dan de helft van de universitair afgestudeerden vrouw. Dit betreft 44,4 procent van de Ph.D. studenten en respectievelijk 43,5 procent en 30,4 procent van de UD’s en UHD’s.

Volgens het netwerk zijn er onder hoogleraren beduidend meer mannen boven de 60 dan vrouwen. “De komende jaren zal er een grote uitstroom zijn van mannen die met pensioen gaan, dus er is ruimte voor het aanstellen van vrouwen in deze functies”, aldus het netwerk, dat dit jaar zijn 20-jarig jubileum viert. Bij de oprichting van de organisatie was het percentage vrouwelijke hoogleraren slechts 6,5 procent.

“Het is een goede zaak dat de toename van vrouwelijke wetenschappers doorzet en dat het aantal vrouwelijke hoogleraren voor het eerst de 1 op de 4 bereikt”, reageert Pieter Duisenberg van de Nederlandse Universiteiten (VSNU). “De komende jaren blijven we werken aan een genderevenwicht in de academische gemeenschap en streven we naar 1 op 3 in 2025.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?