“Mentale overbelasting” een hoofdoorzaak van arbeidsongevallen


Psychische overbelasting was in 2021 de meest genoemde oorzaak van arbeidsongevallen in Nederland, meldt het CBS. In 2021 kregen 196.000 werknemers een arbeidsongeval. Bijna een vijfde van hen gaf de schuld aan psychologische overbelasting.

Ongeveer 100.000 werknemers waren één of meerdere dagen afwezig van het werk door een bedrijfsongeval. Van hen zei 19 procent dat de oorzaak van het ongeval psychologische overbelasting was. De grootste groep werknemers met psychische overbelasting werkt in een zorg- of welzijnsberoep.

Andere veelvoorkomende oorzaken van arbeidsongevallen waren uitglijden, struikelen of een andere val (15 procent) en zwaar tillen (14 procent).

Arbeidsongevallen kwamen het meest voor in transport- en logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs en machinisten van mobiele machines. In 2021 had 2,8 procent van de werknemers in deze beroepen een arbeidsongeval met verzuim tot gevolg. Werknemers in transportberoepen verrichten volgens het CBS vaak fysiek zwaar werk, moeten in ploegendienst werken en hebben weinig inspraak in hoe ze hun werk doen.

Lees ook:  Regeling aluminium kan statiegeld door Raad van State tegen wil kabinet uitgesteld

Andere beroepen met een hoog ongevallenpercentage zijn technische (2,5 procent) en agrarische (2,2 procent) – ook fysiek zwaar werk. Het ziekteverzuim als gevolg van een arbeidsongeval is het laagst in de IT-sector (0,4 procent). Het gemiddelde over alle medewerkers was 1,3 procent.

Plaats een reactie