Mensen onder de 35 kiezen steeds vaker aflossingsvrije hypotheken

Image source - Pexels.com


Door de lage hypotheekrente en de steeds stijgende huizenprijzen wint de aflossingsvrije hypotheek snel aan populariteit, vooral onder jonge huizenkopers. Dat geldt voor het kopen van een nieuwe woning en het verhogen van de huidige hypotheek, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker. Door een deel van hun hypotheek aflossingsvrij op te nemen, kunnen zij hun maandlasten aanzienlijk verlagen.

Een aflossingsvrije hypotheek, genaamd an aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je alleen rente betaalt tot de eindvervaldag, zo blijkt uit informatie van Vereniging van Eigenaren Eigen Huis. Omdat u alleen rente betaalt, moet u de lening op de einddatum in één keer terugbetalen. Uw hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd gelijk, tenzij u besluit om boven de rente af te lossen.

Het aantal jonge huizenkopers dat in 2021 een aflossingsvrije hypotheek aanvraagt, is met ruim een ​​kwart gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, is dit te verklaren door de lage hypotheekrente in combinatie met de explosieve stijging van de huizenprijzen. Hoewel starters voor het aflossingsvrije gedeelte niet kunnen profiteren van de hypotheekrenteaftrek, wegen de lagere maandlasten daar door de lage rente op op, legt Luiten uit.

Onder jonge huiseigenaren tot 35 jaar nam het aantal aflossingsvrije hypotheken om hun woning te herfinancieren of te verbeteren zelfs met ruim 115 procent toe. Deze explosieve groei is vooral te danken aan de wens om de bestaande woning te renoveren of te verduurzamen. Door de extreem hoge huizenprijzen investeren jonge huiseigenaren liever in hun bestaande woning, eventueel door gebruik te maken van de overwaarde van die woning.

Ook oudere leeftijdsgroepen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek om op vergelijkbare wijze te gebruiken. In de leeftijdsgroep 35 tot 45 jaar groeide deze hypotheekvorm met 26 procent. Maar de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met een aflossingsvrije component daalden in deze leeftijdsgroep met 23 procent. Dit is te verklaren door de oververhitte woningmarkt, waardoor het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning afneemt. Een vergelijkbare trend is te zien bij de leeftijdsgroep 45-55 jaar en bij 55-plussers.

De aflossingsvrije hypotheek brengt enkele risico’s met zich mee. Bij een onverwachte verkoop kan het zijn dat u met een hoge hypotheekschuld blijft zitten omdat u te weinig aflost. Aan het einde van de looptijd moet u ook voldoende kapitaal hebben om de aflossing te kunnen doen, wat niet altijd even gemakkelijk is.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?