Meer winkels herkennen Eid; Nederlanders verdeeld over de vraag of Rutte moet

Image source - Pexels.com


Steeds meer bedrijven houden volgens Nu.nl rekening met Eid al-Fitr bij het plannen van hun assortiment en acties. Terwijl veel Nederlanders het goedkeuren dat bedrijven en organisaties moslims een prettig Suikerfeest wensen, vinden veel minder Nederlanders dat de premier dat doet, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Ruim vier op de tien van de grootste treinwinkels in de grootste steden van Nederland hebben hun oog laten vallen op Eid al-Fitr, een driedaags festival aan het einde van de ramadan. Tot deze conclusie kwam onderzoeksbureau Labyrinth na een bezoek aan 144 filialen van populaire winkels in grote steden, zoals Albert Heijn, Jumbo en Lush.

Eid markeert het einde van de vastenmaand Ramadan, die dit jaar begon op 2 april. Waarnemers vieren Eid door samen te eten, cadeaus te geven en geld te geven aan arme mensen.

Vooral parfumerie- en cosmeticawinkels als ICI PARIS XL, Holland & Barrett, Douglas en Rituals vieren feest. Online winkels besteden echter minder aandacht aan Eid.

“Traditioneel worden parfums en persoonlijke verzorgingsartikelen vaak als cadeau gegeven tijdens Eid. Het is dan ook te verwachten dat je dit terugziet in acties van winkels die deze artikelen verkopen”, zegt Labyrinth-directeur Nathan Rozema tegen Nu.nl.

Inmiddels blijkt uit een onderzoek van Motivaction onder ruim 1.000 Nederlanders dat zo’n 32 procent liever niet wil dat premier Mark Rutte moslims een vrolijk Suikerfeest wenst. Wel vinden ze het positief dat bedrijven en organisaties de feestdag erkennen.

Er is minder verdeeldheid over de kwestie van het aanpassen van het feestdagenbeleid. Zo staat iets meer dan de helft achter het idee om medewerkers een christelijke feestdag te laten inruilen voor een dag die zij belangrijk vinden, zoals Eid. Slechts 16 procent vond het een goed idee om van Eid een officiële vrije dag te maken.

Rozema verwacht dat de toename van de aandacht voor Eid doorzet. “Diversiteit en inclusie spelen een steeds belangrijkere rol. Dat zal zich ongetwijfeld vertalen in aandacht voor feestdagen die onder andere door moslims worden gevierd”, zegt hij.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?