Meer werknemers keren terug naar horeca terwijl Covid-banen afnemen: ABN Amro

Image source - Pexels.com


De horeca lijkt zijn vacatures en personeelstekorten gestaag te vullen – het aantal werknemers dat de sector instapte was veel hoger dan het aantal dat vorige maand vertrok, meldde ABN Amro. De bank schrijft dit toe aan het afbouwen van “coronavirusbanen” en hogere lonen in de cao die in april 2022 werd bereikt.

De horeca profiteert van een flinke inhaalgroei nu de maatregelen rondom het coronavirus tot het verleden behoren. Maar het nadeel daarvan was een bord met “personeel gezocht” in bijna elk raam. Veel arbeiders verlieten de sector en vonden ander werk tijdens de lockdowns. Maar de ommekeer lijkt er te zijn, stelt ABN Amro op basis van het aantal mensen dat een inkomen ontvangt van een bedrijf dat actief is in de horeca.

Het aantal werknemers in de sector ligt nog steeds ver onder het niveau van vóór de pandemie. Maar de afgelopen maand overtrof het aantal inkomende arbeiders de uitstroom ruimschoots. “Sinds onze observatieperiode – vanaf begin 2018 – is de netto instroom van medewerkers in de horeca nog nooit zo hoog geweest als in maart van dit jaar. Dit suggereert dat het tekort langzaamaan aan het verdwijnen is”, aldus de bank.

ABN Amro denkt dat mensen die corona-banen verlaten als testcentra, callcenters en vaccinatielocaties in de buurt, voor werk naar de horeca verhuizen. De in de cao overeengekomen loonsverhoging van 3,4 procent trok waarschijnlijk ook meer mensen.

Het beëindigen van de coronasteun van de overheid en de hogere energierekeningen zullen leiden tot meer faillissementen in de sector, een andere voorziening van personeel, voegde ABN Amro eraan toe.

“Dit betekent dat het keerpunt lijkt te zijn bereikt en we verwachten dat het tekort aan arbeidskrachten in de horeca zal afnemen”, aldus de bank.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?