Meer werkgevers die Covid-toegangspassen nodig hebben

Image source - Pexels.com


Werkgevers in verschillende sectoren vragen werknemers steeds vaker om op het werk een toegangspasje voor het coronavirus te tonen. Met name in de schoonmaak- en bouwsector heeft dit ertoe geleid dat een deel van de medewerkers arbeidsongeschikt is geworden omdat ze hun toegangspas niet wilden laten zien, meldt BNR na navraag bij brancheorganisaties.

Schoonmaakd Nederland en Bouwend Nederland lieten beide aan BNR weten dat ze meerdere incidenten kennen waarbij medewerkers niet konden werken omdat ze geen toegangspasje konden tonen. De toegangspas bewijst dat je bent ingeënt tegen Covid-19, onlangs hersteld bent van de ziekte en dus immuniteit hebt, of de afgelopen 24 uur negatief bent getest op het coronavirus. De toegangspas wordt meestal weergegeven in de vorm van een QR-code op de CoronaCheck-app.

“Dat is onaanvaardbaar, omdat het niet juridisch onderbouwd is”, zegt directeur Schoonmaakd Nederland Rob Rommelse tegen de omroep. “Als medewerkers hierdoor hun werk niet kunnen doen, is dat verschrikkelijk.”

“We hebben zeker gezien dat opdrachtgevers eerst een QR-code van medewerkers willen zien. Ook particulieren vragen hier soms om. Als de medewerker weigert de code te laten zien, worden ze soms van de baan gehaald”, aldus een woordvoerder van Bouwend Nederland. De vereniging vindt het geen groot probleem. “Als je als klant een slechte gezondheid hebt, dan is het logisch dat je de medewerkers vraagt ​​of ze een QR-code hebben.”

Werknemersvereniging AWVN zegt tegen BNR dat de huidige wet hierover niet erg duidelijk is, wat voor onzekerheid zorgt voor werkgevers en werknemers. “Het is in de wet niet duidelijk wat wel en niet mag. Dat is nodig omdat een werkgever de omgeving veilig moet maken voor zijn werknemers”, zegt een woordvoerder tegen de omroep.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?