Meer vrouwen dan mannen promoveren voor het eerst aan Nederlandse universiteiten

Image source - Pexels.com


In het afgelopen studiejaar zijn 2.612 vrouwen en 2.607 mannen gepromoveerd aan een Nederlandse universiteit. Voor het eerst zijn er meer PhD’s aan vrouwen dan aan mannen uitgereikt, meldt de NOS op basis van cijfers van het CBS.

Het totaal aantal promovendi en het aandeel vrouwen onder kandidaten neemt al jaren toe. In het studiejaar 1990/1991 waren er iets minder dan 1.900 doctoraten, en minder dan 18 procent daarvan ging naar enkele. In 1999 steeg het aandeel vrouwen voor het eerst boven de 30 procent. In 2003 was dat meer dan 40 procent. Tussen 2013 en 2020 schommelde het percentage vrouwen tussen de 47 en 49 procent.

De meeste doctoraten, 38 procent, zijn het afgelopen studiejaar behaald in de studierichting ‘gezondheidszorg en welzijn’. In deze sector werken veel vrouwen. En 60 procent van de doctoraten op dit gebied ging naar vrouwen. Vrouwen waren ook in de meerderheid op het gebied van kunst en sociale wetenschappen. Alleen in wetenschapsstudies zijn mannen nog sterk oververtegenwoordigd. Iets minder dan 38 procent van de promovendi op dit gebied ging naar vrouwen.

Bij het overige universitaire personeel is de verhouding tussen mannen en vrouwen verre van gelijk. Vorig jaar kwam het aandeel vrouwen onder hoogleraren aan Nederlandse universiteiten voor het eerst boven de 25 procent uit. Een doctoraat is een essentiële stap voor wie een verdere universitaire carrière ambieert en daarmee de voedingsbodem voor toekomstige universitair docenten en hoogleraren. De gemiddelde leeftijd van een Ph.D. student is nu 29,5 jaar en de gemiddelde leeftijd van een hoogleraar bij aanstelling is 49. Het kan dus jaren duren voordat de Ph.D. verhouding komt tot uiting in het aantal benoemde hoogleraren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?