Meer universitaire aanvragen ondanks nog een jaar leenstelsel


De Nederlandse universiteiten zagen komend studiejaar een stijging van 4 procent in aanvragen. Hogescholen melden een daling van 1 procent in aanvragen, meldt de NOS op basis van cijfers van de Hogescholen en de Vereniging Hogescholen. De herinvoering van de basisbeurs in studiejaar 2023-2024 lijkt dan ook geen invloed te hebben gehad op het aantal aanvragers.

De toename van universitaire aanvragen is vergelijkbaar met een jaar eerder, toen de aanvragen 5 procent hoger waren dan het jaar ervoor. Bij hogescholen vlakt de daling af. Het afgelopen studiejaar daalden de aanvragen met 7 procent.

Er waren zorgen dat studenten zouden kiezen voor een tussenjaar om te voorkomen dat ze een jaar lang geld moeten lenen voordat de basisbeurs weer wordt ingevoerd. Toen in 2015 de basisbeurs werd afgeschaft ten gunste van het leenstelsel, had dat ook weinig effect op de aanvraagnummers.

Aankomende studenten hebben tot 1 oktober de tijd om hun aanvraag om te zetten in een inschrijving. In het najaar maken de universiteiten en hogescholen hun definitieve inschrijfcijfers bekend.

Lees ook:  Gokkers eisen vooraf gelegaliseerde verliezen terug van online casino's

Plaats een reactie