Meer steden nemen maatregelen tegen snelle bezorgdiensten


Vier grote Nederlandse gemeenten volgen het voorbeeld van Amsterdam en Rotterdam en nemen maatregelen tegen snelle boodschappenbezorgdiensten. Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen willen voorkomen dat de snelle groei van deze snelle bezorgers voor problemen zorgt in de steden, meldt NRC na gesprekken met 27 van de 29 Nederlandse gemeenten snelle bezorgers als Getir, Flink, Gorillas en Zapp zijn actief in .

Van de 23 steden die reageerden, gaven er negen aan regelmatig klachten te krijgen over overlast door snelle bezorgdiensten. De meeste klachten gaan over geluidsoverlast, meer verkeer en verkeerd geparkeerde fietsen.

NRC sprak niet met Amsterdam en Rotterdam omdat ze al besloten hadden om voor volgend jaar nieuwe snelbezorgfilialen of dark stores – distributieknooppunten voor de diensten – in de steden te verbieden. Ook Den Haag, Groningen, Arnhem en Amstelveen werken nu aan beleid waarmee ze in sommige gebieden dark stores kunnen verbieden.

Zo wil Groningen het ‘kernwinkelgebied’ beschermen en de ‘commerciële stalling’ van bestelauto’s en fietsen voorkomen. Arnhem zei dat het van plan is om snelle bezorgdiensten te eisen om een ​​vergunning te krijgen voordat donkere winkels of filialen worden geopend.

Lees ook:  Hoog energielabel steeds belangrijker voor woningzoekenden: Kadaster

Almere, Enschede, Delft en Leiden zeggen de mogelijkheden te onderzoeken, maar hebben nog geen concrete plannen om snelle bezorgdiensten te beperken.

De snelle bezorgservice belooft een bezorging van boodschappen binnen 20 minuten. Om dit te bereiken openen ze distributiecentra zo dicht mogelijk bij de klant, vaak in woonwijken. Deze worden ‘donkere winkels’ genoemd omdat ze op winkellocaties openen en vaak de ramen bedekken.

Uit een recent onderzoek van GfK bleek dat het gebruik van snelle bezorgdiensten tussen augustus en december 2021 verdubbelde. Volgens de marktonderzoeker is Flink de populairste snelle bezorgservice, met 52 procent van de gebruikers die gebruik maakt van dit bedrijf. Gorillas staat op een goede tweede plaats met 48 procent, gevolgd door Getir met 21 procent en Zapp met 15 procent.

Plaats een reactie