Meer restaurants onzeker over voortbestaan


Steeds meer restaurants, cafés, kroegen en andere horecazaken maken zich zorgen over hun voortbestaan. In november verwachtte slechts 52 procent over een jaar nog actief te zijn, vergeleken met 59 procent in mei. Een derde zei dat hun voortbestaan ​​afhangt van het voortzetten van de ongekende prijsstijgingen van dit jaar, meldt het CBS.

Van alle Nederlandse bedrijven verwacht 71 procent onder de huidige economische omstandigheden minimaal een jaar te kunnen overleven – ongeveer evenveel als in mei. Slechts 1 procent zei dat ze het waarschijnlijk drie maanden zouden volhouden, maar waarschijnlijk niet meer dan dat.

Naast de horecasector hadden ook ondernemers in cultuur, sport en recreatie, auto- en detailhandel, verhuur en overige zakelijke dienstverlening in november minder vertrouwen in hun voortbestaan ​​dan in mei.

Ruim een ​​derde van de horecaondernemers zegt dat de prijsstijgingen van energie en grondstoffen een doorslaggevende rol spelen in hun oordeel over het voortbestaan ​​van hun bedrijf. Hetzelfde geldt voor ruim een ​​kwart van de ondernemers in de industrie en de auto- en detailhandel.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Van alle Nederlandse bedrijven zegt 22 procent dat prijsstijgingen een doorslaggevende rol spelen in hun voortbestaan. 63 procent zei dat het een rol speelde, maar niet bepalend was voor de verwachtingen van hun voortbestaan.

Plaats een reactie