Meer particulieren die elektrische auto’s kopen

Image source - Pexels.com


Steeds meer particulieren in Nederland kiezen voor een elektrische auto, stellen brancheverenigingen RAI Vereniging en BOVAG. Vorig jaar was 21 procent van de elektrische voertuigen in het land in particuliere handen, vergeleken met 12 procent in 2019.

Volgens RAI en BOVAG is de toename van het particulier bezit te wijten aan de aanschafsubsidie ​​die de overheid in juli 2020 heeft ingevoerd en de introductie van steeds meer betaalbare elektrische auto’s. De prijs voor een gemiddelde volledig elektrische auto piekte in 2016 op ruim 79.000 euro. Dat daalde vorig jaar naar gemiddeld 51.000 euro. Consumentenacceptatie van elektrisch rijden neemt ook toe, zeiden ze.

Begin dit jaar is de subsidie ​​elektrisch rijden voor particulieren weer beschikbaar gekomen. Hierdoor steeg de particuliere registratie van elektrische auto’s in de eerste twee maanden van 2022 naar 56 procent. Op 3 maart hadden particulieren al ruim 40 miljoen euro subsidie ​​aangevraagd, ofwel zo’n 12.000 nieuwe elektrische auto’s.

Particulieren en bedrijven registreerden in de eerste twee maanden van 2022 in totaal 6.741 nieuwe elektrische auto’s. Dat is een stijging van 183 procent ten opzichte van de 2.375 nieuwe elektrische auto’s die in dezelfde periode vorig jaar werden geregistreerd.

“De transitie naar elektrisch rijden helpt Nederland om zijn klimaatdoelstellingen te halen”, aldus BOVAG en RAI Vereniging. Zij dringen er daarom bij het kabinet op aan elektrisch rijden voor zakelijk en privégebruik te blijven stimuleren en de export van deze auto’s te beperken. “Hiermee ontstaat ook de komende jaren een gezonde tweedehandsmarkt in Nederland, waardoor elektrisch rijden voor nog meer particulieren betaalbaar wordt en er nog meer CO2-uitstoot wordt bespaard.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?