Meer ondernemers die stoppen, minder nieuwe bedrijven starten

Image source - Pexels.com


Het aantal startende ondernemers is vorige maand met 8 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, meldt de Kamer van Koophandel. Het aantal ondernemers dat hun bedrijf sloot, nam toe, eveneens met 8 procent.

Het aantal startups was nog steeds veel hoger dan het aantal opgevers, waardoor het totaal aantal bedrijven in Nederland toenam. Het land telde begin april 2,2 miljoen bedrijven, 6 procent meer dan op 1 april 2021.

Volgens Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, geven de cijfers aan dat het bedrijfsleven een omslagpunt heeft bereikt nu het kabinet stopt met de maatregelen ter ondersteuning van het coronavirus. “Veel ondernemers kampen nog steeds met de financiële gevolgen van de pandemie. Tegelijkertijd zijn de energiekosten en de inflatie torenhoog. Het is dan ook geen grote verrassing dat het aantal opgevers en faillissementen toeneemt.”

In maart was particuliere beveiliging een populaire sector met bijna het dubbele aantal startups dan een jaar eerder. In de detailhandel daalde het aantal startups met 44 procent. Dat geeft vooral aan dat de snelle groei uit de coronacrisis is verdwenen. Per saldo bleef het aantal ondernemers in die sector ongeveer gelijk.

Sinds twee jaar zijn ook online startups populair. Knoben verwacht dat er in deze sector nogal wat opgevers zullen zijn. “Met de heropening van de economie en de terugkeer naar het kantoor hebben online winkels minder marktkansen. Er zijn er de afgelopen twee jaar zoveel begonnen dat je eigenlijk een ‘shake-out’ verwacht met nogal wat opgevers.” Hij zei dat de lage kosten om een ​​online winkel draaiende te houden waarschijnlijk de reden zijn waarom die trend nog niet zichtbaar is.

Faillissementen stegen weer na een dip tijdens de lockdown in januari. Vooral in het westen van het land nam het aantal failliete bedrijven toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?