Meer NL-ers in armoede door stijgende energierekening

Image source - Pexels.com


Stijgende energieprijzen zullen de armoede in Nederland doen toenemen, waarschuwde informatieinstituut Nibud. Directeur Arjan Vliegenhart bevestigde een bericht in De Telegraaf dat het Nibud vreest dat honderdduizenden huishoudens in de problemen kunnen komen door de hogere energierekening.

Momenteel hebben 2,6 miljoen huishoudens moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De helft van die groep worstelt ook met schulden. Een hogere rekening is volgens het Nibud problematisch voor deze groep. Hoeveel hoger de rekening wordt, hangt van veel zaken af, zoals het weer, de kwaliteit van de woning, het energiecontract en het verwarmingsgedrag.

Het Nibud sprak ook over een toename van energiearmoede. Dat is wanneer huishoudens 10 procent van hun inkomen of meer besteden aan energierekeningen. Dit hoeft niet direct tot armoede te leiden, maar het is een probleem dat vooral minder bedeelde gezinnen treft.

De energierekening voor de consument kan honderden euro’s hoger uitvallen nu de prijzen voor elektriciteit en gas de pan uitrijzen. Volgens Vattenfall is een hogere energierekening de komende tijd onvermijdelijk. Hoeveel de prijzen stijgen, hangt onder meer af van energieverbruik en contract. Vattenfall heeft veel energie ingekocht, en voor mensen met een variabel contract komt dat goedkoper uit, maar of dat zo blijft, valt nog te bezien.

Bij Essent en Eneco is dat niet anders. Bij Essent gaat het om circa 10 procent van de klanten waarvan het contract op het punt staat af te lopen. Zij zullen waarschijnlijk te maken krijgen met hogere kosten. Eneco ziet ook dat de tarieven flink stijgen, wat ook gevolgen heeft voor de consument. Eneco voorziet circa 2 miljoen huishoudens van stroom en gas. Klanten die in betalingsproblemen komen, kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met de energieleverancier voor een regeling. Ook geven de bedrijven tips om eenvoudig kosten te besparen.

Volgens het Nibud kan het kabinet ook op twee manieren helpen een crisis af te wenden. “Jij haalt de trekker over en verlaagt de accijnzen”, zei Vliegenhart. “Maar het echte probleem zit aan de inkomenskant. Een grote groep zit structureel in de problemen.” Volgens de directeur van het Nibud moet er gekeken worden naar het inkomen door het minimumloon, de uitkeringen en de AOW te verhogen. Vliegenhart denkt dat energieleveranciers hun klanten kunnen helpen met informatie en kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van tochtstrips en duurzame lampen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?