Meer Nederlanders op vakantie in Nederland, minder Belgen en Duitsers

Image source - Pexels.com


Inwoners van Nederland die afgelopen zomer in eigen land op vakantie waren, leidden tot een toename van het aantal gasten van Nederlandse hotels, campings en andere overnachtingsplaatsen. Dit dempte de klap van de daling van het aantal buitenlandse gasten. Al zijn er in totaal nog steeds minder toeristen dan voor de pandemie, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal buitenlandse gasten daalde in het derde kwartaal van het jaar met 13 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarentegen steeg het aantal Nederlandse gasten met 12 procent. Hotels, groepsaccommodaties en camping- en cottageparken kregen samen 5 procent meer gasten dan in 2020.

Dit cijfer is nog steeds lager dan voor de coronacrisis. In juli, augustus en september bedroeg het totaal aantal gasten 12,8 miljoen. In dezelfde maanden van 2019 gingen hier 14 miljoen mensen op vakantie. Minder mensen checkten in bij hotels en groepsaccommodaties, terwijl campings en cottages meer boekingen ontvingen.

Vooral in de zomermaanden is er een daling van het aantal Duitse en Belgische bezoekers. Dit komt waarschijnlijk door de snelle toename van besmettingen aan het begin van de zomer. Nederland stond rood op de Europese coronaviruskaart waardoor het volgens de statistici “een minder aantrekkelijke vakantiebestemming” is.

Hotels, vakantieparken en groepsaccommodaties ontvingen meer gasten dan een jaar eerder, terwijl campings een daling zagen. De campings trokken namelijk veel minder buitenlandse gasten, vooral Duitsers.

De provincies Groningen, Limburg en Friesland trokken afgelopen zomer de minste gasten dan het jaar ervoor. Drenthe kende hetzelfde aantal bezoekers. De andere provincies zagen een stijging. In Utrecht was de stijging met 19 procent relatief het grootst en Noord-Holland had verreweg het meeste aantal gasten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?