Meer mensen komen niet in aanmerking voor sociale huur, kunnen kopen niet betalen

Image source - Pexels.com


In 188 Nederlandse gemeenten komen sommige huishoudens niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar kunnen ze geen woning kopen. En er zijn vaak geen vrije sector verhuur beschikbaar. Dit was zes jaar geleden in slechts 13 gemeenten het geval, zo blijkt uit onderzoek van dataverzamelaar Colliers. Ongeveer 200.000 mensen zijn getroffen, meldt NU.nl.

Volgens onderzoeker Frank Verwoerd is de belangrijkste reden voor deze explosie de torenhoge huizenprijzen in de getroffen gemeenten. “De inkomensgrens voor sociale huur is 40.000 euro, dus daar is geen verschil. Maar stijgende huizenprijzen hebben een grote impact”, zegt hij. “In 2015 kon je een huis kopen met een inkomen op de sociale huurgrens voor iets meer dan 155.000 euro. Ondertussen is dat huis 270.000 euro waard, maar met een inkomen op de grens kan je maar iets kopen voor 185.000 euro .”

Volgens Verwoerd blijven de 200.000 mensen die geen huur of een koopwoning kunnen betalen vaak langer bij hun ouders of in hun studentenhuis. “Of ze verhuizen met vrienden zodat ze de kosten kunnen delen. Dus ze komen wel ergens terecht, maar het is geen ideale situatie”, zei hij tegen de krant.

De onderzoekers zijn van mening dat de belangrijkste problemen kunnen worden opgelost door meer woningen te bouwen en enkele vraagbeperkende maatregelen te nemen om de huizenprijzen te drukken. “Al moet dat stap voor stap om het probleem niet groter te maken en geen grote schommelingen in de woningbouw te veroorzaken”, aldus Verwoerd.

Colliers stelde voor om de leencapaciteit geleidelijk terug te brengen van de huidige 100 procent van de koopsom naar 90 procent. Het mechanisme waarmee ouders een bepaald bedrag belastingvrij kunnen doneren om hun kinderen te helpen een huis te kopen, moet worden afgeschaft. En het kabinet zou ook moeten overwegen om de hypotheekrenteaftrek, waarmee huiseigenaren de rente en andere hypotheekgerelateerde kosten van de belasting kunnen aftrekken, in 2030 af te schaffen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?