Meer horeca- en culturele bedrijven gelanceerd nu Covid op de achterbank zit

Image source - Pexels.com


In de horeca, cultuur, sport en recreatie neemt het aantal startups weer toe. Deze sectoren zijn zwaar getroffen door het coronavirus. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) waren er vorige maand een kwart meer startende ondernemers in deze sectoren dan in dezelfde maand vorig jaar.

In de horeca telden de KvK-registers in april 935 starters. Vooral veel nieuwe eventcateraars waren er. In deze groep zitten bijvoorbeeld zelfstandige koks en barista’s. De cultuur-, sport- en recreatiesector kreeg meer dan 1.000 startups, voornamelijk in de kunst.

“Ondernemers zien hun kans om te profiteren van de openstelling van deze sectoren voor het publiek”, aldus Josette Dijkhuizen in een toelichting. Zij is hoogleraar duurzame inzetbaarheid van ondernemers aan Tilburg University. “Daarnaast is er vertrouwen dat de pandemie nu echt voorbij is. Dat zien we waarschijnlijk in deze cijfers.”

Het totaal aantal startups was in april, net als in maart, lager dan in dezelfde maand vorig jaar. In april zijn bijna 20.000 nieuwe bedrijven gestart, een daling van 3 procent. Ruim 12.000 bedrijven sloten de deuren, ruim een ​​kwart meer dan in april vorig jaar. Het totaal aantal bedrijven groeide tot iets meer dan 2,2 miljoen.

“Na de pandemie is het onvermijdelijk dat het aantal opgevers toeneemt”, zei Dijkhuizen. Tijdens de coronaperiode hield overheidssteun veel bedrijven overeind. Maar volgens de KvK waren er minder faillissementen. Met 94 faillissementen was het maandcijfer het laagste sinds januari 2020.

“Dat het aantal faillissementen tegen de verwachting in weer is gedaald, heeft wellicht te maken met het inzicht van ondernemers”, aldus Dijkhuizen. “Ze willen misschien faillissement voorkomen door zelf te stoppen en het niet tot faillissement te laten komen.” Ook krijgt de KvK meer telefoontjes van ondernemers met vragen over de gevolgen van een mogelijk faillissement, aldus een woordvoerder. “De echte vraag voor hen is of ze het zo ver hebben laten komen of hun bedrijf bij voorbaat beëindigen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?