Meer dieven rijden weg van tankstations zonder te betalen, omdat de brandstofprijzen stijgen

Image source - Pexels.com


Steeds meer automobilisten verlaten tankstations zonder te betalen voor brandstof, meldt de NOS. SODA, een stichting die voor honderden tankstations in het land brandstofdiefstal opvolgt, schrijft dit toe aan de dramatische stijging van de benzine- en dieselprijzen. Ook de omvang van de onbetaalde rekeningen neemt toe.

“Ik denk niet dat er sprake is van een toename van criminaliteit, maar van machteloosheid”, zegt Lourens ‘t Hart van SODA. “Mensen willen wel betalen, maar kunnen niet betalen.”

Hoewel de politie nog niet meer meldingen van brandstofdiefstal heeft gezien dan gebruikelijk, komt dit volgens ‘t Hart doordat er bij tankstations meestal enige vertraging optreedt bij het melden bij de autoriteiten. SODA heeft echter reden om aan te nemen dat het aantal chauffeurs dat tankt zonder te betalen hoger is dan normaal: over het algemeen doen tussen de 350 en 370 chauffeurs dit per week.

De meest voorkomende tactiek betreft klanten die bij het uitchecken aangeven dat ze geen geld hebben en beloven later terug te komen om de rekening te betalen. “Ze hebben altijd een verhaal klaar en beloven snel terug te komen. Maar vaak komen ze niet terug, ook niet als ze hun paspoort of ID-kaart achterlaten”, zegt tankstationeigenaar Rosan Kreijne tegen de NOS.

Ook de schade van brandstofdiefstal bij tankstationeigenaren is door de huidige brandstofprijzen hoger dan normaal. “Ik verwacht deze stijging [in theft] om in de nabije toekomst door te gaan met deze hoge pompprijzen”, aldus ‘t Hart.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?