Meer dan 500.000 NL huishoudens worstelen om het licht aan te houden

Image source - Pexels.com


Meer dan een half miljoen huishoudens in Nederland leven in “energiearmoede” – ze hebben steeds meer moeite om de energierekening te betalen, blijkt uit een onderzoek van TNO. Dit is het gevolg van een combinatie van stijgende gasprijzen en het niet kunnen betalen van de helft van de bevolking om hun woning voldoende te isoleren, aldus de onderzoekers, meldt RTL Nieuws.

Volgens TNO hebben in totaal 550 duizend huishoudens moeite om hun energierekening te betalen. Gezinnen met energiearmoede besteden 13 tot 20 procent van hun inkomen aan energierekeningen. Voor het gemiddelde huishouden is dat slechts 5 procent. Energiearmoede is vooral een probleem in de noordoostelijke delen van het land.

Driekwart van de huishoudens in energiearmoede zijn huishoudens die huren bij woningcorporaties. Nog eens 12 procent huurt particulier en 12 procent is eigenaar van een huis.

Het verduurzamen van je woning zal de energierekening verlagen, maar voor velen die worstelen met energiearmoede is dit geen optie. Huurders hebben geen controle over het aanbrengen van structurele veranderingen in hun woning. En sommigen kunnen het simpelweg niet betalen.

Volgens TNO leeft ongeveer de helft van de Nederlanders in omstandigheden die hen in de toekomst in energiearmoede kunnen doen belanden. “Een groot deel van hen heeft momenteel geen probleem om hun energierekening te betalen”, zegt studieauteur Peter Mulder. “Maar als de gasprijs blijft stijgen, krijgt een deel van de huishoudens in deze groep op den duur een betalingsprobleem.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?