Meer bedrijven ruilen zakelijke vluchten in voor treinen

Image source - Pexels.com


Veel grote bedrijven eisen van hun medewerkers dat ze voor korte zakenreizen de trein of auto nemen in plaats van het vliegtuig. Vrijwel alle Nederlandse multinationals willen hun aantal zakenvluchten terugdringen, meldt NU.nl na gesprekken met 15 multinationals en de Rijksoverheid.

Zeven instellingen verboden korteafstandsvluchten. Anderen hebben hun reisregels aangescherpt, aldus de krant. Pre-pandemie, vluchten van minder dan 750 kilometer van en naar Nederlandse luchthavens veroorzaakten 3,5 megaton CO2-uitstoot per jaar, ontdekte Royal HaskoningDHV in een onderzoek uit 2019.

Accountantskantoren PwC en Deloitte zijn het strengst met hun vliegbeleid. Ze laten medewerkers alleen toe om het vliegtuig te nemen naar bestemmingen verder dan 700 kilometer verderop. De rijksoverheid verbood vluchten naar bestemmingen die binnen acht uur met de trein te bereiken zijn. De Rabobank staat geen vluchten toe voor bestemmingen binnen 600 kilometer en Aegon binnen 500 kilometer. EY-medewerkers kunnen alleen het vliegtuig nemen als de bestemming meer dan 400 kilometer of meer dan vier uur verwijderd is. KPMG verbood het vliegen naar alle “bestemmingen binnen Europa die goed bereikbaar zijn met de trein”.

Bedrijven die geen specifiek verbod hebben op korte vluchten, lieten aan NU.nl weten dat ze het aantal zakenvluchten willen verminderen. “Vanwege de toegenomen mogelijkheden van digitaal vergaderen willen we alleen in bijzondere gevallen vliegen”, aldus ABN Amro. AkzoNobel vergadert online, tenzij een reis ‘echt nodig’ is. KPN zei tijdens de pandemie nauwelijks zakenvluchten te hebben gehad en “die lijn willen we zoveel mogelijk behouden”. Friesland Campina staat alleen “bedrijfskritische” vliegreizen toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?