Medewerkers van het regionale openbaar vervoer gaan donderdag en vrijdag landelijk staken


Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het regionaal openbaar vervoer stoppen donderdag en vrijdag met werken. Vakbond FNV kondigde de landelijke staking aan nadat vakbonden en werkgevers in cao-overleg niet tot overeenstemming konden komen.

Door de staking rijden er op donderdag en vrijdag vrijwel geen bussen of regionale treinen van andere bedrijven dan NS. Alleen medewerkers van NS en stadsvervoerders in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaan niet staken omdat zij hun eigen cao’s hebben. De cao voor het streekvervoer heeft betrekking op 13.000 werknemers, van wie er duizenden bij de FNV zijn aangesloten.

Door stakingen lag vorig jaar september en oktober ook het regionale openbaar vervoer in het hele land stil. De vakbonden planden in het najaar nog een vierdaagse stakingsreeks, maar bliezen die af toen de cao-onderhandelingen met de Vereniging van Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werden hervat. De partijen zijn van dinsdag op woensdag tot laat in de nacht met elkaar in gesprek geweest, maar zijn niet tot overeenstemming gekomen.

Lees ook:  Hoog energielabel steeds belangrijker voor woningzoekenden: Kadaster

VWOV stelde na de onderhandelingen dat de vakbonden de gesprekken afbraken ondanks een “bovengemiddeld loonbod” van 8 procent. FNV-directeur Marijn van der Gaag bestreed dat en zei dat partijen simpelweg in een impasse zijn beland over onder meer de loonsverhoging, de looptijd van de nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk te verminderen.

Plaats een reactie