Mede-auteur van het VN-klimaatrapport zegt dat de tijd bijna om is, maar doelen zijn haalbaar

Image source - Pexels.com


Klimaatonderzoeker en hoogleraar Detlef van Vuuren heeft een aantal “vrij intense dagen” achter de rug. Als een van de auteurs van het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de VN, volgde hij de discussies over de samenvatting. Die zouden vrijdag klaar zijn, maar sleepten zich voort tot zondagavond. “Er staat veel op het spel. We komen steeds dichter bij oplossingen en dat maakt zulke onderhandelingen gespannen”, legt Van Vuuren uit over de vertraging.

Van alle wetenschappelijke rapporten van het IPCC worden samenvattingen gemaakt voor beleidsmakers. Deze spelen vervolgens een grote rol in het mondiale klimaatdebat. Ze zijn gemakkelijker te lezen dan de dikke wetenschappelijke rapporten waarop ze zijn gebaseerd.

Regeringsdelegaties hebben bijna twee weken intensief vergaderd over de tekst die maandag naar buiten kwam. De samenvatting wordt zin voor zin besproken. Wetenschappers als Van Vuuren houden dit proces nauwlettend in de gaten en grijpen zo nodig in. “Als auteurs moeten we ervoor zorgen dat alles wat erin staat wetenschappelijk klopt”, zegt de klimaatdeskundige, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en ook al jaren werkzaam bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). “Het is een continue dialoog.”

Het grote voordeel van het moeizame werk is dat de uiteindelijke tekst wordt onderschreven door regeringen over de hele wereld. “Je hoeft niet meer over de feiten te praten”, aldus de Nederlandse klimaatdeskundige.

Voor Van Vuuren is de belangrijkste boodschap van het rapport dat hij meeschreef dat de wereld nu echt grootschalig moet ingrijpen om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad te houden. “Het is niet langer vijf minuten voor middernacht, maar één minuut voor middernacht.” Het goede nieuws is volgens de wetenschapper dat de klimaatdoelen van Parijs nog steeds haalbaar zijn. “Het rapport is heel duidelijk: de mogelijkheden zijn er. Makkelijk zal het voor de samenleving niet worden, want er zijn belangen in het huidige systeem.”

Het IPCC wil overheden niet voorschrijven welke maatregelen ze moeten nemen, zegt Van Vuuren, maar beschrijft vooral de mogelijkheden. Het gaat om opties als energiebesparing, het opwekken van veel meer energie uit hernieuwbare bronnen en een betere bescherming van bossen. “Meer dan ooit gaat het ook om de rol van gedrag, om de consumptiekant.” Zo kunnen consumenten minder vlees eten of vaker met het openbaar vervoer reizen. “Maar oplossingen liggen niet alleen bij de consument. De overheid moet maatregelen faciliteren. Ook aan de productiekant moet er dus veel gebeuren binnen bedrijven.”

Een ambitieuzer klimaatbeleid is ook economisch zinvol, stellen Van Vuuren en zijn co-auteurs binnen het IPCC. Volgens hen zijn de kosten van alle noodzakelijke maatregelen om in 2050 klimaatneutraal te zijn slechts een fractie van de verwachte economische groei in dezelfde periode. “En de baten van vermeden klimaatschade worden gecompenseerd. Ze zijn groter dan de kosten.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?