Max Verstappen, Picnic terug in de rechtszaal over parodie-advertentie

Image source - Pexels.com


De rechtbank in Den Haag gaat een geschil tussen Max Verstappen en de online supermarkt Picnic heroverwegen. De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat een eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam dat het bedrijf Verstappen geen 150.000 hoefde te betalen voor een advertentiecampagne met een lookalike van de coureur niet kan worden gehandhaafd.

Volgens de Hoge Raad oordeelde het Gerechtshof Amsterdam ten onrechte dat de lookalike niets te maken heeft met auteursrechtelijk portretrecht. In de video, die in 2016 op Facebook werd geplaatst, is te zien hoe een Verstappen-lookalike langs een Jumbo-auto loopt en in een Picknickbestelbus stapt. De advertentie verscheen een dag nadat supermarktketen Jumbo, sponsor van de F1-coureur, een commercial met Verstappen uitbracht.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde in 2018 dat de portretrechten van Verstappen zwaarder wegen dan Picnics recht op vrije meningsuiting en wees de coureur zijn vordering toe. Dat vonnis werd twee jaar later in hoger beroep vernietigd. Volgens het Gerechtshof Amsterdam maakte Picnic voldoende duidelijk dat het om een ​​Verstappen lookalike ging en niet om Verstappen zelf.

Picnic zei dat de Facebook-video bedoeld was om grappig te zijn en alleen om het personeel te motiveren. Ze hebben de video offline gehaald zodra ze hoorden dat Verstappen het niet leuk vond.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?