Massale claim tegen Twitter voor het verkopen van data van 11 miljoen Nederlandse gebruikers


De Stichting Gegevensbescherming bereidt namens 11 miljoen Nederlanders een massaclaim tegen Twitter voor. Volgens de stichting heeft Twitter hun privacygevoelige gegevens zonder toestemming verzameld en verkocht via het reclamebureau MoPub, meldt Trouw.

MoPub verzamelde van 2013 tot 2021 gegevens van mensen over zo’n 30.000 populaire apps, waaronder Buienradar, Flitsmeister, Duolingo, Wordfued, Vinted en Grindr. Begin dit jaar verkocht Twitter het advertentiebedrijf. De stichting dient een massaclaim in namens 10 miljoen volwassenen en 1 miljoen minderjarigen in Nederland – een schatting van hoeveel Nederlanders deze apps op hun telefoon hadden.

“Elke app van de ruim 30.000 op onze lijst had een stukje code van MoPub”, zegt Anouk Ruhaak, voorzitter van de Stichting Gegevensbescherming Nederland tegen Trouw. “De code slaat op wanneer je de app start, waar je bent en hoe lang je de app gebruikt. Mogelijk gebruikt u ook andere apps. Als je alle data combineert, krijg je een foto van een persoon.”

Lees ook:  Rutte: Belastingverhoging is "onvermijdelijk" Hogere lonen van werknemers kunnen inflatie bestrijden

MoPub verkocht de gegevens en bedrijven gebruikten deze voor gerichte advertenties, zei Ruhaak. ‘Je denkt dat ik een advertentie krijg, who cares. Maar wat je je niet realiseert, is dat je andere advertenties krijgt dan anderen, en dat kan je gedrag beïnvloeden.” Een 15-jarige met een eetstoornis gebruikt bijvoorbeeld een app voor het tellen van koolhydraten en krijgt advertenties voor dieetprogramma’s. “Dat kan heel schadelijk zijn.”

Een ander voorbeeld is een vrouw die een kinderwens heeft en haar menstruatiecyclus bijhoudt. “Bedrijven weten dan: deze vrouw wil kinderen. De kans is dus groot dat ze advertenties krijgt met babysokjes. Wat ze niet ziet, is dat sommige bedrijven vacatures hebben, maar die niet aan haar laten zien. Omdat ze niet iemand willen aannemen die binnenkort met zwangerschapsverlof gaat. Dit overkomt niet alleen haar, maar ook andere vrouwen die kinderen willen hebben. Dat is discriminatie,’ zei Ruhaak.’

Ruhaak weet niet of de bedrijven achter de 30.000 apps wisten dat MoPub ze gebruikte om data te verzamelen. Ook is niet duidelijk of de adverteerders zich realiseren dat ze illegaal verkregen data gebruiken.

Lees ook:  Derde van de jongeren die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen

De Stichting Gegevensbescherming lanceerde dinsdag een bewustwordingscampagne om de getroffen Nederlanders te informeren dat zij namens hen een massaclaim indient. Het doel van de stichting is vergoeding van alle benadeelde partijen. “We hebben nog geen bedrag voor de claim vastgesteld”, zegt Ruhaak tegen de krant. “Maar in het verleden betaalden rechtbanken tussen de 250 en 2500 euro per persoon uit voor soortgelijke rechtszaken.”

Iedereen die aanspraak wil maken op een vergoeding kan zich op deze website registreren. De stichting gaat na of je tussen 2013 en 2021 een smartphone had en een van de 30.000 apps had geïnstalleerd. “Ook als je niet meer weet welke apps je hebt gedownload, is dat geen probleem. Zowel Apple als Android houden bij welke apps je vroeger op je telefoon had staan.”

Plaats een reactie