Makelaars beloond voor overbieden op woningmarkt

Image source - Pexels.com


Makelaars krijgen vaak een bonus bij de verkoop van een huis. Die bonus krijgen ze over het overboden bedrag, meldt tv-programma Radar. Volgens het consumentenprogramma bieden makelaars bewust een woning onder de getaxeerde waarde aan, waardoor er veel interesse is en consumenten tegen elkaar gaan opbieden. “Daardoor krijgen ze een maximale bonus bovenop de makelaardij die ze nu al vragen”, aldus het programma.

Radar ging undercover bij elf makelaars in Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Haarlem en Utrecht en ontdekte ook dat makelaars huizen delen via een gezamenlijke WhatsApp-groep en onderling onderhandelen over biedingen. Een makelaar vertelde het programma: “Ze krijgen gewoon 1 procent op de totale aankoopprijs en nog eens 10 procent op wat boven de vraagprijs ligt.”

Ook worden woningen in een onderlinge database geplaatst voordat ze op de woningwebsite Funda worden geplaatst. Volgens Radar geeft dit makelaars een “groot voordeel” ten opzichte van de consument en zet zo huizenkopers zonder makelaar buitenspel.

Vrijwel alle door Radar onderzochte makelaars zijn lid van branchevereniging NVM. Het heeft een speciale code waar makelaars zich aan moeten houden, wat oneerlijke concurrentie moet voorkomen. De NVM was niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?