Maaltijdbezorgers misleiden klanten met verborgen servicekosten; onrealistisch aanbod

Image source - Pexels.com


Maaltijdbezorgers misleiden klanten op meerdere manieren, stelt de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek. Zo verhullen Deliveroo en Uber Eats de servicekosten en laat Uber Eats het aanbod aan restaurants veel groter lijken dan het in werkelijkheid is, aldus de consumentenbond.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om alle kosten vooraf duidelijk te vermelden, maar met Deliveroo en Uber Eats lijken deze “slechts als een krik in een doos bij het afrekenen”, aldus de Consumentenbond. “Het is dus niet meteen duidelijk voor consumenten hoeveel ze aan hun bestelling hebben uitgegeven.”

Uber Eats laat consumenten restaurants zien tot op 30 kilometer afstand. Hierdoor lijkt het alsof klanten uit veel meer restaurants kunnen kiezen dan ze in werkelijkheid kunnen. Het aanbod van Deliveroo lijkt soms ook groter dan het is.

Volgens de Consumentenbond misleidt Thuisbezorgd.nl zijn klanten niet, maar heeft het wel een prijsgarantie die het vaak niet waarmaakt. Volgens het bedrijf zou een maaltijd nooit duurder zijn dan wanneer deze rechtstreeks bij het restaurant wordt besteld. Maar bij een steekproefcontrole bleek die belofte in bijna de helft van de gevallen niet waar te zijn, aldus de Consumentenbond.

Thuisberzorgd.nl zegt blij te zijn “dat de Consumentenbond onze transparantie erkent”, maar haar conclusie over de prijsgarantie is onjuist. “De prijsgarantie van Thuisbezorgd.nl geldt voor de bezorgprijslijst van een restaurant en niet voor de afhaalprijslijst”, aldus een woordvoerder.

De Consumentenbond zegt inderdaad de prijzen van Thuisberzorgd.nl te vergelijken met de bezorglijst van de restaurants. “Je moet de belofte nakomen of helemaal niet maken”, zegt een woordvoerder van de consumentenbond.

Deliveroo zegt transparant en eerlijk te zijn over de kosten die het in rekening brengt, inclusief bezorg- en servicekosten. “Deze worden aan de klant duidelijk gemaakt voordat een klant een bestelling plaatst op de pagina ‘mandje’. Ook leggen we duidelijk uit hoe deze servicekosten worden berekend in onze app, in onze ‘veelgestelde vragen’ en in onze algemene voorwaarden.”

Uber Eats zei dat het de conclusies van de Consumentenbond zou bestuderen. “Omdat gebruikers die een maaltijd bestellen niet voor verrassingen komen te staan, laten we de service fee altijd duidelijk zien voordat een bestelling wordt afgerekend. Het aantal getoonde restaurants is uiteraard afhankelijk van het zoekfilter dat de gebruiker instelt, dus we herkennen onszelf niet op de afbeelding dat daar misleidende cijfers worden getoond”, aldus Uber Eats.

De Consumentenbond deelde de resultaten van haar onderzoek met de Autoriteit Consument & Markt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?