Luchtvaartmaatschappijen boos dat ze te maken krijgen met veel hogere start- en landingsgelden op Schiphol

Image source - Pexels.com


Luchtvaartmaatschappijen reageerden boos op de hogere kosten die Schiphol hen in rekening wil brengen voor het mogen opstijgen en landen op de luchthaven van Amsterdam. De tarieven gaan omhoog met 37 procent verdeeld over drie stappen tot eind maart 2025. De verhoging is bedoeld om de financiële klap van de coronaviruspandemie op te vangen. De Nederlandse luchtvaartbranchevereniging BARIN noemde dit een oneerlijke lastenverdeling.

De Nederlandse belangenvereniging reageerde eerder teleurgesteld op het voornemen van Schiphol om de luchthavengelden de komende drie jaar met zo’n 42 procent te verhogen. Volgens BARIN-voorzitter Marnix Fruitema is de vrijdag aangekondigde verlaging marginaal. Hij zei verrast te zijn, omdat er gesprekken waren met luchtvaartmaatschappijen over de kwestie. KLM, met Schiphol als thuisbasis, noemde de tariefsverhoging “onevenredig en onverstandig” omdat ze het ontluikende herstel dreigt teniet te doen.

KLM gaat tegen het besluit bezwaar aantekenen bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook BARIN en budgetmaatschappij easyJet overwegen hetzelfde.

Schiphol zegt dat de hogere tarieven nodig zijn om de klap van het coronavirus op te vangen. Omdat er tijdens de pandemie veel minder reizigers waren, liep de luchthaven naar eigen schatting 1,6 miljard euro aan omzet mis over de periode van 2020 tot 2021.

Schiphol zegt dat de hogere tarieven nodig zijn vanwege de coronacrisis. Omdat er tijdens de pandemie veel minder reizigers waren, loopt de luchthaven naar eigen schatting 1,6 miljard euro aan inkomsten mis over de jaren 2020 en 2021. De hogere luchthavengelden zijn nodig om financieel gezond te worden, aldus Schiphol CFO Robert Carsouw .

Schiphol is nog steeds veruit de goedkoopste van de grote Europese luchthavens. Dit komt omdat de tarieven in Nederland gereguleerd zijn, waardoor ze niet zomaar kunnen worden verhoogd als het goed gaat, aldus Carsouw. “De kern is dat we geen geld moeten verdienen in goede tijden, maar ook geen verlies mogen lijden in slechte tijden.”

EasyJet heeft berekend dat passagiers op Schiphol in 2024 meer dan 40 euro aan toeslagen zullen besteden bovenop de normale ticketprijs. Carsouw stelt dat het gemiddeld 38 euro is, zo’n 10 euro meer dan nu, op voorwaarde dat bedrijven alles doorschuiven naar hun klanten.

Schiphol kondigde ook maatregelen aan voor meer duurzaamheid. Luchtvaartmaatschappijen moeten bijvoorbeeld vier euro betalen per kilogram stikstof die ze uitstoten bij het landen en opstijgen. Tegenover deze belasting staat een beloning voor het gebruik van duurzamere brandstof. Ze krijgen een korting van 500 euro per ton biobrandstof en 1.000 euro per ton synthetische brandstof die op de luchthaven van Amsterdam wordt gekocht voor het tanken van vliegtuigen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?