Loonkloof tussen mannen en vrouwen: vrouwen verdienden vorig jaar 13% minder dan mannen

Image source - Pexels.com


Terwijl de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland al jaren slinkt en vorig jaar verder afnam, is deze nog steeds niet gedicht. Het gemiddelde uurloon van vrouwen was vorig jaar 13 procent lager dan dat van mannen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vorig jaar verdienden vrouwen gemiddeld 22,84 euro per uur. Mannen verdienden gemiddeld 25,84 euro per uur. Het verschil kan deels maar niet volledig worden verklaard door individuele verschillen zoals opleidingsniveau of leeftijd, aldus het statistiekbureau.

De loonkloof is het duidelijkst bij de 15 procent van de werkenden die meer dan 32 euro per uur verdienen. Mannen zijn hier sterk oververtegenwoordigd, tweederde van deze groep. Twintig procent van de mannelijke werknemers heeft een goedbetaalde baan, vergeleken met 10 procent van de vrouwelijke werknemers. De verschillen tussen mannen en vrouwen in lagerbetaalde banen waren klein tot niet aanwezig.

Als we kijken naar de jaarlonen, inclusief bonussen, is de genderkloof veel groter. Vrouwen verdienden vorig jaar gemiddeld 36 procent minder dan mannen. Volgens het statistiekbureau is dit grotendeels te verklaren doordat vrouwen minder uren werken dan mannen. Mannen in een werknemersfunctie werkten vorig jaar gemiddeld 33 uur per week, vrouwen 25 uur.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen in Nederland wordt kleiner, maar langzaam. Tien jaar geleden verdienden mannen nog 18 procent meer dan vrouwen per uur.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?