Lockdown kost horeca wekelijks 200 miljoen euro aan omzet: ABN Amro

Image source - Pexels.com


Door de huidige lockdown loopt de horeca wekelijks 200 miljoen euro omzet mis, hebben economen bij ABN Amro berekend. De personeelstekorten zijn alleen maar toegenomen door de uitstroom van mensen naar andere sectoren. Ook de vrijetijdssector, waar zowel de horeca als reisorganisaties deel van uitmaken, zal volgend jaar door de effecten van de coronapandemie ook niet terugkeren naar het niveau van 2019.

De sector zou dit jaar naar verwachting met 30 procent groeien ten opzichte van vorig jaar en met 35 procent op jaarbasis in 2022. De daling was echter zo groot in het eerste jaar van de coronaviruspandemie, tot 50 procent van 2019, dat de sector blijft achter.

Aan de andere kant zal de verwerkende industrie dit jaar naar verwachting met 13,5 procent groeien, wat sneller is dan verwacht. Ook volgend jaar zet de groei door, mede doordat de orders achterlopen, vooral bij machinebouwers. Ook de sector transport en logistiek groeide dit jaar en zal dat volgens de economen blijven doen, maar winkelsluitingen tijdens de lockdown zouden die groei kunnen afremmen. De retailsector kende dit jaar een kleine krimp ten opzichte van 2020, maar de experts van ABN Amro verwachten volgend jaar groei.

Ze wijzen erop dat onzekerheid alle sectoren van de economie treft, aangezien het nog niet duidelijk is hoe lang de huidige lockdown zal duren en hoe snel de Covid-19-boostervaccinaties zullen worden toegediend. Soortgelijke maatregelen in andere landen hebben ook effect op bevoorradingsproblemen en prijzen van grondstoffen en gereed product.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?