Lockdown-advies stuitte op schroom van sport, entertainment, bedrijven

Image source - Pexels.com


Het nieuws dat het Outbreak Management Team het kabinet adviseerde om Nederland twee weken lang in lockdown te doen, leidde tot schroom in verschillende sectoren in het land. De KNVB hoopt dat voetbalstadions worden uitgesloten. Sinterklaasverenigingen houden de adem in om te kijken of hun aankomstfeesten dit weekend kunnen plaatsvinden. Horecavereniging KHN waarschuwde dat nieuwe beperkingen grote gevolgen kunnen hebben voor de horeca.

Volgens voetbalvereniging KHN zouden beperkende maatregelen op stadionbezoeken zelfs de Covid-cijfers kunnen schaden. “Want dan komen mensen bij elkaar thuis om zonder controle voetbal te kijken”, aldus een woordvoerder van de KNVB. “Zo’n 90 procent van de besmettingen vindt thuis, op het werk of bij vrienden of familie plaats. Het is dus veiliger om een ​​wedstrijd te bezoeken dan om mensen thuis te ontvangen. Je bent 90 minuten op je plek in de open lucht en altijd in combinatie met een goede controle van de toegangspas voor het coronavirus.”

“De cijfers lopen snel op en we begrijpen dat deze situatie om nieuwe maatregelen vraagt”, aldus de KNVB. “We wachten de beslissing van het kabinet af, maar het betaald voetbal heeft de zaken op orde. We hebben competente en professionele organisaties die altijd de toegangspas controleren. Anders kom je er niet in. Inmiddels zijn honderden wedstrijden met publiek gespeeld.” , en geen enkele wedstrijd heeft geleid tot grote besmettingen met het coronavirus.”

De verschillende sinterklaascommissies wachten af ​​wat er gaat gebeuren. “We gaan ervan uit dat de aankomst zaterdag kan doorgaan zoals gepland, maar we hebben wel een alternatief scenario in petto”, zegt Peter Boelhouwer van Sinterklaas in Den Haag. “Alles is onzeker. Als morgenavond op de persconferentie duidelijk wordt dat het niet door kan gaan, komen we met een ander scenario.” Volgens Boelhouwer zijn alle 5.000 vrijkaarten voor de aankomst van de Sint in de haven van Scheveningen toegekend. Volwassenen moeten een toegangspas voor het coronavirus tonen.

De bouw van het aankomstfeest in Amsterdam is zondag al begonnen, zegt Edger Peer, voorzitter van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam. De stichting laat de beslissing of het feest al dan niet kan gebeuren over aan het bevoegd gezag. “Het is heel stressvol. We hebben bijna elk uur contact met de gemeente.” Volgens Peer heeft de stichting er alles aan gedaan om de komst zo coronaproof mogelijk te maken. “Maar als de autoriteiten zeggen dat het niet mogelijk is, dan moeten we dat accepteren.”

De organisatie van de Sinterklaasaankomst in Rotterdam heeft er nog steeds alle vertrouwen in dat een eventuele lockdown het evenement in de Maasstad niet zal beïnvloeden. “We verwachten niet dat de lockdown meteen begint.” Wel heeft de organisatie woensdag besloten om voor de aankomst op het Willemsplein coronatoegangspassen te eisen. Rondom de haven is plaats voor 5.000 mensen, maar een woordvoerder verwacht niet dat er zoveel zullen komen. Voor een plek langs de route is geen QR-code nodig.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland zeiden dat een nieuwe lockdown “treurig” zou zijn. “We wachten het besluitvormingsproces af, maar vragen de politiek om echt alles uit de kast te halen om nieuwe lockdowns te voorkomen. Daar hebben we gisteren ook het kabinet op aangedrongen. Covid-medicijnen en een gerichte vaccinatiestrategie”, aldus de organisaties in een verklaring.

Een nieuwe lockdown waardoor theaters moeten sluiten, zal een financiële klap zijn voor producenten, zegt Dian Hoelscher van de gratis theaterproducentenvereniging VVTP. “Onze grens is nu echt bereikt. De maatregelen treffen steeds dezelfde groep ondernemers. Het zou de financiële doodsteek zijn voor de niet-gesubsidieerde producenten, maar ook de acteurs en crew.”

Horecavereniging KHN verwacht geen extra restricties voor de horeca maar vreest de gevolgen als die er wel komen. “We gaan ervan uit dat er geen beperkende maatregelen komen. Het zou idioot zijn om de horeca eerder te sluiten als je bedenkt dat mensen meer besloten zullen samenkomen”, zegt KHN-voorzitter Rober Willemsen. Volgens hem hebben eerdere sluitingstijden een negatief effect op de branche, waardoor gasten wegblijven en ondernemers omzet kosten.

“En als je weer 1,5 meter afstand wilt en niet wilt dat mensen elkaar kriskras door elkaar halen, dan zeg je eigenlijk dat de QR-code niet werkt. Waarom controleren we die überhaupt?” zei Willemsen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?