Limburg, Belgische gemeenten slaan handen ineen in strijd tegen uitbreidingsplannen luchthaven

Image source - Pexels.com


Vier Limburgse en acht Belgische gemeenten sloegen de handen ineen om de uitbreidingsplannen van de luchthaven van Bierset bij Luik aan te vechten. De luchthaven vroeg een vergunning aan om haar vliegbewegingen uit te breiden van de huidige 25.000 naar 65.000 in 2040. Ook wil het een start- en landingsbaan verlengen, meldt 1Limburg.

De plannen leidden tot onrust in de Belgische en Nederlandse gemeenten onder de aankomst- en vertrekroutes van Bierset. Ze maken zich zorgen om de nachtrust van hun bewoners. Ook gemeenten in het Limburgse Heuvelland vrezen dat toenemend lawaai van Bierset-vluchten toeristen weghoudt.

De Belgische gemeente Riemst schakelde namens de 12 gemeenten een advocaat in. Ze hopen “de geluidsoverlast bij grensovergangen zoveel mogelijk te beperken”. Ook willen de gemeenten oudere, zware vrachtvliegtuigen verbieden.

Burgemeester Mark Vos van Riemst zegt het belang te erkennen van de luchthaven en de zo’n 9.000 banen die ervan afhankelijk zijn. “We zijn absoluut niet tegen de luchthaven. Maar we willen onze bewoners wel een goede nachtrust garanderen.” Volgens hem is het aantal zware vrachtvliegtuigen dat gebruik maakt van Bierset de afgelopen jaren bijna verdubbeld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?