Lidl stopt met onmiddellijke ingang met verkoop sigaretten, tabak

Image source - Pexels.com


Lidl stopt per direct met de verkoop van sigaretten en tabak. De supermarktketen gaf eerder aan de verkoop van rookwaren af ​​te bouwen en als eerste supermarkt in Nederland te willen stoppen met het aanbieden van tabak. Dat proces is nu afgerond.

Lidl sloot zich eerder aan bij de beweging ‘naar een rookvrije generatie’. Dit is een initiatief van de Hartstichting, KWF en Longfonds en heeft als doel kinderen rookvrij op te laten groeien.

Het besluit van Lidl om de tabaksverkoop stop te zetten dateert van 2018. Destijds zei de supermarkt dat sigaretten en tabak uiterlijk in 2022 uit alle filialen verwijderd moesten zijn. Uiteindelijk lukte het Lidl, dat momenteel 440 winkels in Nederland heeft, iets eerder dan verwacht.

“Na de aankondiging van deze stap in 2018 zijn we begonnen met het afbouwen van de verkoop van sigaretten en tabak”, legt een woordvoerster uit. “Alle vestigingen die we de afgelopen jaren hebben geopend waren vanaf het begin rookvrij. De uitfasering in de andere vestigingen is goed verlopen en dit gaf ons de mogelijkheid om onze ambitie om nog eerder te stoppen met de verkoop van sigaretten en tabak waar te maken.”

Ook komt er een algemeen verbod voor supermarkten om sigaretten te verkopen, zo maakte het kabinet vorig jaar bekend. Vanaf 2024 mogen supermarkten in Nederland geen sigaretten meer verkopen. En een jaar eerder wordt de verkoop van tabak via internet verboden. Rokers kunnen dan alleen nog terecht bij tankstations, speciaalzaken en andere winkels, waar bijvoorbeeld tijdschriften worden verkocht.

Zo wil de overheid jongeren en ex-rokers beter beschermen tegen de verleiding om te roken en impulsaankopen voorkomen. Voorheen werden sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten om dezelfde reden uit het zicht gehaald bij supermarkten. Jaarlijks overlijden veel mensen door roken of passief roken, als je de rook van anderen inademt. Het gaat om naar schatting 20.000 mensen per jaar.

De aankondiging van Lidl valt samen met de start van ‘Stoptober’. Zoals elk jaar staat de maand oktober voor duizenden mensen in het teken van de strijd tegen roken. Vanaf vrijdag gaan ze vier weken proberen te stoppen met roken, en dat dan volhouden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?