Leverancier van schoolboeken stuurt rekeningen van ouders naar kinderen op hun 18e verjaardag: rapport

Image source - Pexels.com


Veel jongeren kregen op hun 18e een dubieus ‘cadeau’ van schoolboekenleverancier The Learning Network (TLN). Zij kregen de rekening van de openstaande facturen van hun ouders, meldt NU.nl op basis van facturen die aan deze jongeren zijn gericht. Het bedrijf erkende dat dit is gebeurd, maar voegde eraan toe dat het onderzoek doet en dat het “minder en minder” gebeurt.

TLN, de grootste schoolboekenleverancier van Nederland, heeft zo’n 30.000 incassozaken lopen, vertellen bronnen aan NU.nl. Het gaat bijvoorbeeld om ouders die de schoolboeken van hun kinderen niet meteen konden betalen, op krediet kochten en achterliepen met betalen. Zolang de kinderen minderjarig zijn, ontvangen ouders de aanmaningen. Maar in verschillende gevallen droeg TLN de schulden over aan de kinderen zodra ze 18 werden. De krant zag één factuur waarop de ouders iets meer dan 100 euro bezaten, en hun kind kreeg uiteindelijk een rekening van 2.300 euro vanwege alle extra incasso kosten.

Willem Los, coach schuldhulpverlening bij de stichting ONSbank, zegt tegen NU.nl dat hij TLN heeft benaderd over deze praktijken in het verleden. Het bedrijf zei geen schulden meer door te geven aan kinderen. Maar volgens de krant was een van de facturen die naar een 18-jarige werd gestuurd van juni van dit jaar. “Het is onaanvaardbaar dat jonge mensen die net aan hun leven beginnen meteen zo’n zware last moeten dragen dat ze niets aan zichzelf kunnen doen”, zei Los. “Deze schulden moeten verder worden verhaald op de ouders.”

TLN zegt tegen NU.nl dat er steeds minder sprake is van schulden die van ouder op kind worden overgedragen. “Er was dit jaar maar één geval. We onderzoeken nu hoe dit heeft kunnen gebeuren en keren al deze gevallen terug”, aldus een woordvoerder. Op de vraag hoe de schulden van ouder op kind werden doorgegeven, verwees de woordvoerder naar incassobureaus, aldus de krant.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?