Leraren, zorgmedewerkers langer laten werken om tekorten terug te dringen: SER

Image source - Pexels.com


Om ervoor te zorgen dat Nederland in de toekomst voldoende docenten, zorgmedewerkers en defensiepersoneel heeft, moet het kabinet hen stimuleren om op korte termijn meer uren te gaan werken, adviseert de Sociaal Economische Raad (SER). Het kabinet heeft de SER om advies gevraagd om te helpen bij het plan om het personeelstekort in de publieke sector aan te pakken, dat het deze zomer presenteert, meldt de NOS.

“Als we de openbare voorzieningen op peil willen houden, zullen we allemaal meer moeten gaan werken”, zegt econoom Bas ter Weel van de SER. Het kabinet moet ervoor zorgen dat meer werk loont door lagere belastingen. “Het is altijd aan mensen om te beslissen hoeveel ze werken, maar we weten dat mensen door aanmoediging en stimulatie bereid zijn om meer te werken.”

Vooral leerkrachten en zorgpersoneel werken relatief vaak in deeltijd. Sommigen zouden graag meer willen werken, aldus de SER. “Contractverlenging is vaak geen onderwerp van discussie omdat het idee is dat de werknemer of de werkgever dat niet wil.”

Om mensen meer aan het werk te krijgen, hoort onder meer dat er voldoende kinderopvang is. Ook dit wordt beperkt door personeelstekorten. De komende tien jaar heeft de kinderopvangsector 50.000 extra medewerkers nodig om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. De brancheorganisatie zei onlangs dat de kinderopvang zich in een “permanente crisissituatie” bevindt.

De SER zei ook dat de regering het onbenutte arbeidspotentieel moet aanpakken van 1,3 miljoen mensen in Nederland die meer willen werken of momenteel werkloos zijn. Ook zou het kabinet kunnen proberen meer gepensioneerden weer aan het werk te krijgen, stelt de SER. “Deze groep vitale ouderen zal de komende jaren sterk toenemen.”

Het advies is vaag over het inzetten van arbeidsmigranten om personeelstekorten terug te dringen. De Europese Unie wil het voor arbeidsmigranten van buiten de EU makkelijker maken om hier te komen werken. De SER zegt dat arbeidsmigranten een oplossing kunnen zijn, maar wil eerst onderzoeken in welke sectoren ze het beste kunnen worden ingezet. Wel adviseerde de Raad het kabinet om vluchtelingen sneller aan werk te helpen.

Op de lange termijn moet de overheid volgens de SER werken in krappe sectoren aantrekkelijker maken door regeldruk te verminderen. Werk meer met vaste contracten en zet meer in op diversiteit, zodat de overheid een aantrekkelijkere werkgever wordt, aldus de SER.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?