Leger helpt nog niet op Schiphol


Het leger zal voorlopig niet assisteren op Schiphol, zoals Kamerlid Wybren van Haga en de Vereniging voor Reisbureaus ANVR hadden gevraagd. Defensie grijpt alleen in als de veiligheidsregio daarom vraagt. Een dergelijk verzoek is niet gedaan, en als het er komt, “is de kans niet erg groot dat Defensie dit verzoek inwilligt”, aldus een woordvoerder.

Het leger wordt in principe niet ingezet voor taken die gewone bedrijven zouden kunnen uitvoeren, aldus het ministerie van Defensie. “Pas als alle commerciële mogelijkheden zijn uitgeput en er sprake is van een vitaal maatschappelijk belang, gaat Defensie kijken wat er mogelijk is.” Ook is het de vraag of Defensie over het benodigde materieel en personeel beschikt. “Zeker omdat Defensie zelf ook worstelt met vacatures.”

ANVR-directeur Frank Oostdam zegt tegen RTL Nieuws dat het kabinet moet overwegen de krijgsmacht tijdelijk in te zetten “om deze zware periode door te komen”. Schiphol kampt met grote personeelstekorten. Veiligheidscontroles en bagageafhandeling vinden in een slakkengang plaats, waardoor reizigers urenlang in de rij staan ​​te wachten en vluchten vertraagd en geannuleerd worden.

Lees ook:  Amsterdam blokkeert nieuwe hotelopeningen in aangewezen gebieden

Oostdam erkende dat het niet eenvoudig was om het leger in te zetten, maar er moet volgens hem meer gebeuren om de problemen op te lossen. “Denk aan bonussen voor medewerkers die tijdelijk willen werken. Alles om de drukte beheersbaar te maken.” Oostdam maakt zich geen illusies en denkt niet dat de problemen voor de zomer zijn opgelost. Dat komt ook door groter dan verwachte vakantiedrukte bij reisorganisaties. Zo is het aantal boekingen voor vakanties in de Middellandse Zee nu hoger dan in het topjaar 2019.

De ANVR vindt het vooral belangrijk dat reisbureaus na twee jaar “saaie ellende” door de coronacrisis weer hun brood kunnen verdienen. Ook Oostdam is verrast door het snelle herstel. Volgens hem komt dit ook door vouchers die luchtvaartmaatschappijen uitdeelden toen vluchten voor het eerst werden geannuleerd tijdens de pandemie. Deze worden nu gebruikt.

Parlementariër Wybren van Haga zei dat de luchthaven Schiphol, “die van nationaal belang is voor ons land, door wanbeheer naar de hel wordt gedreven”. Defensie zou “een handje kunnen helpen” om de problemen op te lossen en economische schade te voorkomen.

Lees ook:  80% van bordelen verdwenen na versoepeling sekswerkwet in 2000

De chaos op Schiphol is zo erg dat reisbureaus merken dat hun klanten de luchthaven proberen te mijden, meldt De Telegraaf. “Sinds anderhalve maand merk ik een veel grotere vraag naar reizen vanaf regionale luchthavens, maar ook vanuit Brussel, Weeze en andere Duitse luchthavens”, zegt Coby van Dongen, directeur van De Jong Intra Vakanties, tegen de krant. Corendon zei ook een duidelijke verplaatsing naar andere luchthavens te zien.

Plaats een reactie