LeasePlan eerste Nederlandse bedrijf dat Covid-19-vaccinatie vereist

Image source - Pexels.com


LeasePlan is het eerste bedrijf met een hoofdkantoor in Nederland dat vereist dat medewerkers worden ingeënt tegen Covid-19 als ze op kantoor willen komen, meldt het Financieele Dagblad.

De autoleasemaatschappij zei ook dat alle werknemers na de coroanvirus-pandemie weer naar kantoor zullen terugkeren. “Het nieuwe normaal is weer normaal”, zei het bedrijf tegen FD. LeasePlan voegde eraan toe dat het niet daadwerkelijk zal controleren of werknemers zijn ingeënt, op basis van hun eerlijkheid.

Vakbond FNV is niet blij met dit plan, zegt vicevoorzitter Kitty Jong tegen de krant. Werkgevers mogen hun machtspositie nooit misbruiken door werknemers te dwingen zich te laten vaccineren, zei ze. “Het coronavirusvaccin is een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen corona, maar het is niet aan hen om hierover te beslissen.”

Ook andere experts vertelden het FD dat LeasePlan zich juridisch gezien op glad ijs bevindt. Het is verboden om werknemers te verplichten zich te laten vaccineren, en zelfs als het bedrijf dit niet controleert, zet het zijn werknemers onder druk en kan een gewetenscrisis veroorzaken door ervan uit te gaan dat ze er eerlijk over zijn.

LeasePlan zegt zich ervan bewust te zijn dat het zich hier in een grijs gebied bevindt, maar maakt zich niet al te veel zorgen. Volgens het bedrijf is het doel om een ​​”gevoel van saamhorigheid” te creëren door iedereen terug naar kantoor te brengen.

LeasePlan is het eerste Nederlandse bedrijf dat Covid-19-vaccinatie verplicht stelt, maar niet de eerste ter wereld. Google en Facebook vereisen beide vaccinatie om hun kantoren te betreden. Frankrijk heeft ook zijn wet gewijzigd om te eisen dat gezondheidswerkers worden ingeënt tegen Covid-19.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?