Landen verliezen 426 miljard door belastingontwijking: Tax Justice rapport

Image source - Pexels.com


Landen lopen jaarlijks 426 miljard euro mis door belastingontwijking en belastingontduiking. Deze informatie komt uit een nieuw rapport van non-profitorganisaties ActionAid en Tax Justice Network.

Nederland zou samen met Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg verantwoordelijk zijn voor ruim 236 miljard euro aan ontbrekende inkomsten. Het Verenigd Koninkrijk en de Britse overzeese gebiedsdelen, zoals de Kaaimaneilanden, zouden de meeste ontwijking en ontduiking toestaan.

Eind vorige maand kwamen de leiders van de belangrijkste G20-landen formeel overeen om de vennootschapsbelasting wereldwijd te herzien. De hervorming is bedoeld om een ​​einde te maken aan belastingontwijking door multinationale ondernemingen.

Vóór de G20-top stemden 136 landen na langdurige onderhandelingen onder leiding van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in met een ingrijpende hervorming van het internationale belastingstelsel. De landen kwamen overeen dat multinationals vanaf 2023 minimaal 15 procent belasting betalen, ongeacht hun woonland.

“De internationale aanpak van belastingontwijking gaat veel te traag omdat landen die belastingontwijking mogelijk maken nog te veel invloed hebben op de afspraken”, zegt Arnold Merkies van Tax Justice Nederland. “Hierdoor zien we vaak maatregelen die op het eerste gezicht leuk lijken, maar in werkelijkheid weinig doen om belastingontwijking aan te pakken.”

Tax Justice beveelt aan om meer belastingen te heffen op bedrijven die flink hebben geprofiteerd van de coronaviruspandemie. Ze voegden eraan toe dat de OESO niet verantwoordelijk zou moeten zijn voor het implementeren van wereldwijde belastingregels, omdat het zijn rijke westerse leden zijn die belastingontwijking mogelijk maken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?